Mirni protest Žena Srebrenice : Očuvanje hiljadugodišnjeg nacionalnog imena Bošnjak je važno za opstanak BiH

aboom013

Mirni protest Žena Srebrenice : Očuvanje hiljadugodišnjeg nacionalnog imena Bošnjak je važno za opstanak BiH

 

Članice Udruženja ” Žene Srebrenice” i danas su u Tuzli održale redovni mirni protest kao i što čine svakog jedanaestog dana u mjesecu kako bi javnost podsjetile na genocid iz jula 1995. godine. Kolona se kretala od Muzičke škole preko skvera do Trga žrtava genocida u Srebrenici.

aboom008
” Evo i danas su se porodice ponovo okupile, znači ne odustaju od zahtjeva da se dođe do posmrtnih ostataka, da se što više ubijenih Srebreničana identifikuje, da se masovne grobnice otvore, da se ratni zločinci pohapse ” – istakla je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ” Žene Srebrenice”.

aboom012
Uz njih su kao i mnogo puta do sada bile i članice srbijanske NVO ” Žene u crnom”.

” Mi smo konstantno uz naše prijateljice iz Srebrenice i radimo na izgradnji mira. Veoma je važno zadovoljiti pravdu na institucionalnom nivou, a presude za zločine u BiH su često ispod nivoa zadovoljavanja pravde. Dolazimo iz države čiji predsjednik negira genocid i mi smo na to oštro reagovale i to stalno činimo smatrajući da je to ne samo kršenje međunarodnih obaveza, nego je to i ponižavanje žrtava genocida u Srebrenici, ali i nas građana Srbije koji se borimo da genocid bude tim imenom i nazvan i da se obilježi na dostojan način kao što je podizanje spomenika žrtvama genocida u Srebrenici. ” – istakla je predstavnica ” Žena u crnom ” Staša Zajević.


Majkama Srebrenice danas su se pridružili i članovi Aktivne bošnjačke mreže – ABOM iz Sarajeva. Cilj ove aktivnosti bio je da se javnost u Tuzli, ali i u Bosni i Hercegovini, upozna sa važnošću predstojećeg popisa stanovništva, u kontekstu potrebe za očuvanjem hiljadugodišnjeg nacionalnog imena Bošnjak.

aboom006
aboom007
” ABOM je nestranačka nevladina neprofitna organizacija sa nastojanjem da okuplja pojedince i grupe koji svoju energiju žele utrošiti na afirmaciju, promociju, zaštitu nacionalnih prava Bošnjaka, njihovih socijalnih i kulturnih interesa. Danas smo s razlogom u Tuzli kako bismo odali počast i iskazali podršku Ženama Srebrenice, ponovili i podsjetili na njihove zahtjeve. Osim toga, želimo ukazati na važnost predstojećeg popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini u kontekstu genocida u Srebrenici i izbjeći zamku denominacije odnosno obezimenjavanja srebreničkih žrtava. U Srebrenici, u Potočarima leže Bošnjaci. Nisu ubijani ni Bosanci ni muslimani- sa velikim ili malim ” m”, ubijani su Bošnjaci. Mi i mrtvi znamo kako se zovemo. Osim toga, ovih dana u Bosni i Hercegovini obilježava se Međunarodni dan zaštite ljudskih prava. Želimo podrcrtati da je nana Fata Orlović i njen slučaj jedan od najgrubljih primjera kršenja ljudskih prava u BiH i želimo ovaj današnji dan iskoristiti kao sjećanje na Fatu Orlović, bošnjačku heroinu ” – kazao je Ismet Bećar, predsjednik Aktivne bošnjačke mreže ABOM iz Sarajeva.

abooom015Predstavljen je i letak, koji je danas po prvi put podijeljen građanima Tuzle i koji će tokom kampanje posvećene popisu stanovništva biti dijeljen u gradovima širom BiH, uz usmeni poziv za potvrdom bošnjačke etničke pripadnosti. Letak je dizajnerski poduhvat arhitektice Melihe Rifatbegović i sadrži instrukcije o pravilnom nacionalnom, vjerskom i jezičkom izjašnjavanju Bošnjaka.

BOŠNJACI U DOMOVINI I DIJASPORI! SAČUVAJMO SVOJE HISTORIJSKO NACIONALNO IME BOŠNJAK. SPRIJEČIMO POKUŠAJ PODJELE BOŠNJAKA NA BOSANCE, HERCEGOVCE, MUSLIMANE, BOŠNJAKE-MUSLIMANE, BOSANCE – MUSLIMANE…TO JE ZAMKA KOJOM SE NASTOJI PREKRITI STVARNI BROJ BOŠNJAKA U BIH! IZBJEGNIMO TU ZAMKU TAKO ŠTO ĆEMO SE SVI NACIONALNO IZJASNITI SAMO I ISKLJUČIVO KAO BOŠNJACI! BOŠNJAK I BOSANAC NISU ISTO! ODREDNICA BOSANAC I HERCEGOVAC JE SAMO I ISKLJUČIVO TERITORIJALNA I OZNAČAVA DRŽAVLJANSTVO! BOŠNJAK I MUSLIMAN NISU ISTO! ODREDNICA MUSLIMAN JE SAMO I ISKLJUČIVO VJERSKA, A NIKAKO ETNIČKA/ NACIONALNA!

aboom014
Uz Žene Srebrenice danas su bilii predstavnici Medžlisa islamske zajednice Tuzla, članice Asocijacije žena Općinskog odbora SDA Tuzla i brojni građani.

aboom011
aboom010
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla