Mirna protestna šetnja „ Žena Srebrenice „

senada2

Mirna protestna šetnja „ Žena Srebrenice „

 

senada1
I ovog jedanaestog dana u mjesecu Žene Srebrenice su upriličile mirnu protestnu šetnju užim jezgrom Tuzle, od Pinge preko skvera pa sve do gradske česme odnosno Trga žrtava genocida u Srebrenici. Kao i svaki put, uz njih su bile članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla.

Majke Srebrenice i danas su iskazale nezadovoljstvo dinamikom ekshumacija i traženja nestalih.

„Nema druge, same ćemo se organizovati i skupljati kosti svoje djece. Svakog jedanaestog ponavljamo ista pitanja, dajemo iste odgovore. Nama je zaista teško, šesnaest godina je prošlo da ni posmrtni ostaci nisu pokupljeni. Jutros čujemo za slučaj u Kasabi kada je čovjek prilikom oranja našao osam tijela. Ne znam u čemu je problem, nedostatak novca, nesporazumi, ali žrtve ispaštaju to što se ne mogu dogovoriti. Najvjerovatnije ćemo mi i krenuti i skupljati „ – kazala je Hajra Čatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice”.

Osim članica Asocijacije žena OO SDA Tuzla, danas su uz „ Žene Srebrenice „ bile i članice Udruženja “Zlatne ruke” iz Ilijaša te predstavnice Udruženja „ Žene u crnom iz Beograda „.

„Došli smo s namjerom da podržimo ove žene, da im kažemo da izdrže. U našem Udruženju je puno žena koje su sa ovih područja tako da znamo kako je ovim ženama. Valjda će jednom doći kraj svemu ovome, valjda će svaka žrtva imati svoje mjesto gdje se može stati i proučiti fatiha pa da i mi, koji smo ostali na ovom svijetu, nađemo neki smiraj” – kazala je predsjednica Udruženja žena „Zlatne ruke” Sadika Duračak.

„Smatramo da je važno da se kroz sudske procese utvrdi istina. Nama je poznato šta se desilo, znamo i zašto se zataškava, ali bitni su završeni sudski procesi. Mi smo ovdje da pružimo podršku, izrazimo solidarnost „ – rekla je predstavnica Udruženja „Žene u crnom” Nataša Lambić.

senada3

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla