Mirna šetnja „Žena Srebrenice“: Žrtvama se brani da govore

srebrenapril004

Mirna šetnja „Žena Srebrenice“: Žrtvama se brani da govore

 

Članice Udruženja građana ” Žene Srebrenice” danas su održale svoj redovni mirni protest u centru Tuzle kao bi javnost podsjetile na tragediju Srebreničana iz jula 1995. godine. Uz njih su kao i svaki put bile i članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla.

srebrenapril009
Šetnja majki Srebrenice protekla je u svjetlu jučerašnjih događaja u Generalnoj skupštini UN-a kada je prilikom održavanja tematske rasprave “Uloga Međunarodnog kaznenog suda na pomirenju” predsjednica Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić izbačena iz sale Ujedinjenih naroda zato što se za vrijeme obraćanja srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića pojavila u sali noseći majicu na kojoj je pisalo “Srebrenica – pravda je spora ali dostižna”.

Subašić je, takođe, pokušala držati transparent na kojem je pisalo “Republika Srpska, genocidna”. Ovaj događaj danas je prokomentarisala predsjednica UG ” Žene Srebrenice” Hajra Ćatić:

„Nismo iznenađeni što predsjednica Udruženja „Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić nije imala priliku da govori. Oni neometano puste da Vuk Jeremić emituje Marš na Drinu, a žrtvama se brani da govore. Znamo mi svi ko je Vuk Jeremić i znamo šta je sve organizovao. Zaista smo ogorčene˝ –  kazala je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja „Žene Srebrenice”.

srebrenapril008
Žene Srebrenice nisu naročito iznenađene ni  pojavljivanjem Milorada Dodika pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu, u svojstvu svjedoka Radovana Karadžića.

„ U ime Bosne i Hercegovine na raspravu o učincima rada Haškog suda pozvao je Radmanovića i Nikolića. Ostale nije pozvao jer je znao će ova dvojica tamo govoriti u korist Srbije i Republike Srpske. Još jedan politički govor čovjeka koji je znao šta se ovde dešava. Teza da je ovdje bio građanski rat je ono što oni žele reći iako svi znamo da je bila agresija” – izjavila je Hajra Ćatić.


U utorak, 16. aprila planiran je sastanak predstavnica srebreničkih udruženja sa Sergeom Brammertzom, glavnim haškim tužiocem, a jedna od tema razgovora biće i pitanje rada Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine. Naime, iako se u Republici Srpskoj uporno ističe da se sudi samo Srbima, žene srebreničkih udruženja žele podsjetiti da je Srebrenica bila samo završnica krvavog pira koji je prije nje poharao Višegrad, Foču, Vlasenicu, Prijedor, Bijeljinu i mnoge druge gradove širom BiH.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla