Mirna šetnja Žena Srebrenice: Ako se omladina ne vrati Srebrenica će biti grad mrtvih

zenesrnovembar008

Mirna šetnja Žena Srebrenice: Ako se omladina ne vrati Srebrenica će biti grad mrtvih

Dijeljenje

Članice Udruženja građana ” Žene Srebrenice” danas su održale svoj redovni mirni protest u centru Tuzle kako bi javnost podsjetile na genocid iz jula 1995. godine. Kolona se kretala od Muzičke škole preko skvera do Trga žrtava genocida u Srebrenici.

Inače, u Srebrenici se danas održava investicijska konferencija na kojoj su prisutni najviši dužnosnici BiH i zemalja iz regiona. Cilj konferencije je bolji život i bolja budućnost za sve koji žive u Srebrenici, ali i otvaranje mogućnosti za veći povratak i zapošljavanje.

– Nemamo puno nade u neki značajniji rezultat te konferencije. Najavljuje se oporavak Srebrenice. Svi su dužni i trebaju da se pobrinu za to, pogotovo Srbija koja od 1992. godine nije ništa uplatila za poplavljeno zemljište gdje je hidrocentrala Bajina Bašta, dugovi su milionski. Bilo bi nam drago i da proradi Banja Guber po čemu je Srebrenica bila poznata kao turističko mjesto i gdje su najviše dolazili ljudi iz firmi u Srbiji – kazala je predsjednica Udruženja ” Žene Srebrenice Hajra Ćatić.

Ćatić je u ime Udruženja istakla i nezadovoljstvo dinamikom ekshumacija i identifikacije posmrtnih ostataka žrtava genocida. Ipak, biće istrajne i dalje u traganju za istinom.

– Mi nastavljamo ono što smo do sada radile. Nismo zadovoljne ekshumacijom. Ima i dvije godine da nijedna masovna grobnica nije otvorena. Sporo idu i identifikacije. Evo na primjer, prošle godine su našli pet tijela u Boča Potoku, još nisu identifikovana. To je samo jedan primjer, ali ko zna koliko takvih još ima. Ogorčene smo. Zaista bismo voljele da se u Srebrenici nešto pokrene, da više omladine tamo dođe. Imamo područja gdje i i po 40 kuća prazno. Ako se omladina ne vrati Srebrenica će biti grad mrtvih – ističe Hajra Ćatić.

Uz Žene Srebrenice su kao i svaki put bile i članice Asocijacije žena OO SDA Tuzla.

” Svakoga mjeseca grupa naših članica je uz majke Srebrenice. To je naša dužnost, da im dajemo moralnu podršku da istraju u svojim nastojanjima da se pronađu članovi njihovih porodica koji su mučki ubijeni u genocidu ili se vode kao nestali. Imamo veoma dobru saradnju sa ovim udruženjem, tu smo uz njih kada god možemo ” – istakla je Senada Šahović, članica Izvršnog odbora OO SDA Tuzla i Asocijacije žena OO SDA Tuzla.

Ove mirne proteste danas su podržali i učenici i profesori JU Mješovita srednja saobraćajna škola iz Tuzle kao i drugi građani.

zenesrnovembar004

zenesrnovembar002

zenesrnovembar003


zenesrnovembar009
zenesrnovembar010
zenesrnovembar012
zenesrnovembar013
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla