Ministar Bukvarević: Prošlo je 28 godina od zločina u Bratuncu i okolnim mjestima a zločinci još nisu procesuirani

Ministar Bukvarević: Prošlo je 28 godina od zločina u Bratuncu i okolnim mjestima a zločinci još nisu procesuirani

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević podsjetio na strašne zločine i progon u Bratuncu i okolnim mjestima u maju 1992. godine.

”Maj u Bratuncu 1992. godine je bio strašan i sigurno predstavlja još jedan genocid na našim prostorima. Stotine nevinih Bošnjaka ubijeno je i zakopano u masovne grobnice za kojima se i danas traga, nakon 28 godina. Među njima veliki broj žena i djece. Oni koji znaju istinu šute a zločinci se ne procesuiraju. U Bratuncu su se desila masovna ubistva civila, žena, djece. To je genocid i uništenje jednog naroda i to trebamo otvoreno kazati. Moja poruka je da se suživot može graditi samo na iskrenom odnosu svih strana, zato pozivam nadležne institucije i ovog 12. maja da počnu raditi svoj posao i da se učini ono što je najmanje moguće za sve žrtve, a to je kažnjavanje nalogodavaca i počinilaca zločina u Bratuncu ali i svim drugim mjestima” kazao je ministar Bukvarević.

U Memorijalnom kompleksu i šehidskom mezarju Veljaci do sada su ukopane 304 žrtve, dok se na području Bratunca još uvijek traga za više od 300 nestalih osoba.

Moramo učiniti sve da se generacije koje dolaze sjećaju onoga što se desilo i da ne dođe do zaborava jer bi to bio još veći zločin prema svim nevinim žrtvama. Suživot i mir su mogući isključivo uz pravedno procesuiranje zločina i onih koji su ih počinili. Ne smijemo dozvoliti da se istina iskrivljuje ili zaboravlja, to je amanet koji nam je dat kao društvu i kojim su nas zadužili svi šehidi i poginuli branioci, sve nevine žrtve ove domovine. Naša borba za pravdu traje i danas i u njoj moramo istrajati – istakao je ministar Bukvarević.