Ministar Bukvarević u Tuzli: Podsjećamo sva preduzeća i institucije na zakonsku i moralnu obavezu zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

bukvarevic sastanak

Ministar Bukvarević u Tuzli: Podsjećamo sva preduzeća i institucije na zakonsku i moralnu obavezu zapošljavanja djece šehida i poginulih boraca

Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzla održala je zajedničku press konferenciju sa federalnim ministrom za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salkom Bukvarevićem, s ciljem rješavanja problema u vezi sa zapošljavanjem djece poginulih boraca i šehida.

Istaknuto je da je do sada kroz različite projekte i fondove, kako federalnih tako i kantonalnih odnosno općinskih i gradskih nivoa vlasti učinjeno mnogo, ali da to nije ni blizu rješenja ovog problema ni nakon 23 godine od završetka rata.

„Udružena sredstva od strane federalnih i kantonalnih vlada putem Službi za zapošljavanje evo već treću godinu zaredom daje dobre rezultate i ove godine očekujemo da će oko 200 djece porodica šehida i poginulih boraca biti zaposleno. Već treću godinu zaredom putem boračkih zadruga također izdvajamo značajna sredstva i taj Javni poziv je u toku za zapošljavanje i samozapošljavanje boračke populacije, i treći naš program koji trenutno realizujemo je javno zagovaranje preko javnih preduzeća i javnih ustanova i institucija da se prednost prilikom zapošljavanja daje djeci porodica šehida i poginulih boraca, jer je to, podsjećam, naša i zakonska, ali prije svega i moralna obaveza da se djeca naših bosanskih šehida i poginulih boraca zaposle i riješe svoje egzistencijalno pitanje. Ovaj apel i ova naša poruka je i osnovni razlog zbog kojeg smo danas svi zajedno ovdje u Tuzli.“ – istakao je u svom obraćanju medijima Salko Bukvarević.

Na press konferenciji su se prisutnima još obratili i Sabira Mićanović – predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca Grada Tuzla, te Nihad Bukvić – predsjednik RVI-a Grada Tuzla.

„Prema našim saznanjima na evidenciji Službe za zapošljavanje TK iz naše gradske organizacije nalazi se još negdje oko 80 djece porodica šehida i poginulih boraca. Prošle godine je ih bilo oko 120 pa možemo reći da je stanje bolje, ali daleko je od dobrog“- istakla je Mićanović.

Protesti demobilisanih boraca u Sarajevu pomalo su i odvukli pažnju sa tematske press konferencije jer je većina novinarskih pitanja upućena ministru Bukvareviću bila upravo na tu temu.

On je poručio da borci imaju njegovu podršku u svakom smislu, da je još davno potpisao inicijativu za donošenje Zakona o pravima demobilisanih boraca ali da taj proces trenutno koče kadrovi HDZ-a koji su sastavni dio Vlade Federacije BiH.

R.T.