Ministar Bukvarević u posjeti Republici Turskoj

bukvarevic turska

Ministar Bukvarević u posjeti Republici Turskoj


Ministar Bukvarević i predsjednik Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH Šerif Patković, na poziv udruženja „Gazije” iz Turske i Gradonačelnika Istanbula, bili su u posjeti Istanbulu, Republika Turska.

Prilikom radne posjete, Ministar Bukvarević se sastao sa gradonačelnikom Istanbula Mevlütom Uysal, te se zahvalio na svemu što Republika Turska radi za Bosnu i Hercegovinu i prezentovao projekte koje realizuje Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkoga rata.

Radi se o projektima pomoći u zapošljavanju boračkih kategorija, na prvom mjestu zapošljavanju djece šehida i zapošljavanje kroz boračke zadruge. Kako već postoji 80 boračkih zadruga, planiran je projekat Sajam boračkih zadruga, koji će biti održan u Sarajevu u drugoj polovini 2018.godine. Ministar je uputio poziv gradonačelniku Istanbula da bude gost Sajma i Bosne i Hercegovine, te da pomogle u povezivanju kompanija iz Istanbula i boračkih zadruga, u cilju što veće proizvodnje i plasmana proizvoda koje proizvode boračke zadruge.

Šerif Patković je upoznao gradonačelnika Uysala sa ciljevima boračkog zadrugarstva, a to je zapošljavanje teško zapošljivih kategorija i rehabilitacija istih, te je također informisao Gradonačelnika da je oformljen Borački zadružni savez Federacije Bosne i Hercegovine, koji će biti nosilac udruženog djelovanja boračkih zadruga i najavljenog Sajma boračkog zadrugarstva u Sarajevu.

Federalni ministar se sastao i sa ministrom kulture i turizma, odnosno dopremijerom Vlade Republike Turske Numanom Kurtulmuşom.

Na prijemu kod dopremijera, istaknuta je opredjeljenost Bosne i Hercegovine na njenom europskom i NATO putu i još jednom iskazana zahvalnost Predsjedniku, Vladi i narodu Republike Turske na podršci Bosni i Hercegovini i svim njenim narodima.

Ovom prilikom je istaknuto zajedničko opredjeljenje za daljnji razvoju odnosa na ekonomskom, kulturnom i obrazovnom planu. Posebno se razgovaralo o razvoju kulture sjećanja na sve žrtve u agresiji u Bosni i Hercegovini, sa posebnim akcentom na obilježavanje genocida u Srebrenici.

Najavljeno je da će iz Turske, putem udruženja „Gazije”, doći do 1000 učesnika Marša mira, a domaćini će biti predstavnici Koordinacije boračkih udruženja koji baštine tradiciju Armije Republike BiH.

Kabinet ministra