Ministar Bukvarević o današnjim boračkim protestima

9salko3

Ministar Bukvarević o današnjim boračkim protestima


Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja komentirajući današnje proteste boraca u cijeloj Federaciji kaže kako je njihov odgovor kao Ministarstva na sve to, niz programa, projekata, za poboljšanje položaja boračke populacije.

Podsjeća da su po zaključcima Vlade FBiH Nacrt zakona o demobilisanim borcima uputili na mišljenje kantonima, resornim ministarstvima.

– I mi očekujemo da ga u toku ove sedmice uputimo na mišljenja u skupštine kantona. Drugio dio našeg posla tiče se završavanja uredbe o pravu na osnovno osiguranje demobilisanih boraca. Očekujemo da Vlada FBiH usvoji uredbu u ovoj sedmici. Tu je i set odluka koji se odnosi na programe za zapošljavanje. I to smo realizirali. Raspisali smo javni poziv za zapošljavanje demobilisanih boraca i članova njihovih porodica i drugih boračkih kategorija putem boračkih zadruga. Sve ono što smo dogovorili sa predstavnicima boračkih saveza i udruženja i ono što smo dobili kao nalog od Vlade realiziramo. Naš komentar na sve boračke zahtjeve na protestima, je naš rad po zaključcima Vlade FBiH i po dogovoru sa predstavnicima boračkih udruženja. Ja nemam drugih odgovora – rekao je Bukvarević.

Podvlači kako Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno – oslobodilačkog rata ima svoje nadležnosti, da mora provoditi odluke Vlade FBiH i Parlamenta, kao i zaključke iz dogovora sa predstavnicima boračkih udruženja i saveza, naročito sa federalnog nivoa.