Ministar Bukvarević na Izvještajno-izbornoj skupštini Saveza RVI Federacije BiH

IMG 1360-400x266

Ministar Bukvarević na Izvještajno-izbornoj skupštini Saveza RVI Federacije BiH

Dijeljenje


U sali Doma Oružanih snaga BiH je održana Izvještajno-izborna skupština Saveza ratnih vojnih invalida (RVI) Federacije BiH. Skupštini je prisustvovao 131 delegat. Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata doc. dr. Salko Bukvarević je u svom obraćanju na Skupštini istaknuo da je resorno Ministarstvo u proteklom periodu uputilo nekoliko zahtjeva Vladi FBiH kada su u pitanju prava invalida i boraca. „Ne želim dozvoliti da se RVI ni u kom smislu ne tretiraju kao socijalna kategorija. Vi ste kategorija najzaslužnijih građana”.

Ministar je dalje naglasio „da je svjestan kako je Zakon o reviziji izazvao velike probleme. Borci su do sada šest ili sedam puta prošli reviziju”. Naveo je „da će kao ministar tražiti da se revizija provede i u drugim oblastima koje uzimaju sredstva iz Budžeta”.

Ministar je predložio da se formira specijalni fond za pružanje pravne pomoći borcima i da se u tom pravcu radi na formiranju zajedničke Fondacije. Osvrnuo se i na broj boračkih organizacija (njih cca 150) te istakao realnu potrebu da se taj broj smanji. „Nećemo dozvoliti umanjenje nivoa dostignutih prava. Ističem da je to opredjeljenje i Vlade Federacije BiH, koje je definisano i u Agendi” rekao je ministar i predložio „da Savez RVI FBiH sačini registar od cca 35.000 RVI kako bi se imao tačan uvid u podatke: ko je koliko i šta tačno dobio, a ko nije i treba dobiti”.

Naglasio je da federalno Ministarstvo i Vlada FBiH na godišnjem nivou izdvoje 520 miliona KM za invalidnine i ostale potrebe, no da je ta cifra i dalje nedovoljna, jer, nažalost prema njegovim saznanjima ima RVI-ja koji jedva preživljavaju.

sda.ba