Međunarodna zajednica mora iskoristiti svoje ovlasti i zaštititi Dejtonski sporazum

150716098.1 xl1-400x267

Međunarodna zajednica mora iskoristiti svoje ovlasti i zaštititi Dejtonski sporazum

Dijeljenje


Odluka Narodne Skupštine RS o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH je najopasniji čin destrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja do danas.

Ova odluka, i njene implikacije, su direktna prijetnja suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH što može dovesti do destabilizacije prilika u BiH, sa nesagledivim posljedicama.

Svojom retorikom i djelima Milorad Dodik već skoro deceniju destabilizira Bosnu i Hercegovinu i koči njen napredak ka postizanju pune stabilnosti, prosperiteta i članstva u Evropskoj uniji.

Milorad Dodik već niz godina bezuspješno pokušava da ukine ili ograniči ovlasti Suda BiH na teritoriji RS, jer ga je strah da će jednog dana pred tim Sudom morati odgovarati za kriminal i korupciju koji su počinjeni tokom njegove vladavine.

Milorad Dodik proizvodi krize i sukobe da bi skrenuo pažnju sa teške ekonomske i socijalne situacije u kojoj se nalazi RS, a koju je Dodikova vladavina proizvela i za koju očigledno nema rješenja. Činjenice govore da građani RS nikada nisu živjeli gore nego danas, a Dodikovi retrogradni potezi vode ih u još veću bijedu i beznađe.

Pravo referendumsko pitanje građanima RS bi stoga bilo: „Da li podržavate katastrofalne rezultate desetogodišnje vladavine Milorada Dodika, posebno visoku nezaposlenost, loš životni standard, nepotizam i neobuzdanu korupciju koji vladaju u RS, te da li u potpunosti amnestirate Milorada Dodika i njegove saradnike od odgovornosti za trenutnu situaciju u RS?”

Opasni i neodgovorni avanturizam Milorada Dodika će imati katastrofalne posljedice za Bosnu i Hercegovinu i cijelu regiju ako mu se odlučno ne suprotstavimo. On predstavlja najveću sigurnosnu prijetnju za Bosnu i Hercegovinu i region Zapadnog Balkana.

SDA je odlučna da poduzme sve ustavne i zakonske mjere kako bi se zaštitio suverenitet i teritorijalni integritet BiH.

Pozivamo sve probosanske patriotske političke snage i aktere da stave u stranu međusobna rivalstva, te da se ujedine i zajednički suprotstave političkom projektu Milorada Dodika.

U ovom slučaju prioritetno i bez odlaganja mora reagovati međunarodna zajednica odlučnom upotrebom dejtonskih mehanizama i ovlasti.

Ova odluka mora biti stavljena van snage, a njen inicijator Milorad Dodik mora biti sankcioniran.

sda.ba