Lider SDA o hapšenju Mehmedovića/Tihić za TV1: SDA će pozvati Zupca na odgovornost zbog zloupotrebe položaja

sulejman_tihic_portret_rsa_dr-e1341568915969

Lider SDA o hapšenju Mehmedovića/Tihić za TV1: SDA će pozvati Zupca na odgovornost zbog zloupotrebe položaja

 

Predsjednik SDA Sulejman Tihić u izjavi za TV1 u Dnevniku je najavio pokretanje odgovornosti protiv direktora SIPA-e Gorana Zubca, te optužio SIPA-u da je Šemsudina Mehmedovića uhapsila po političkom nalogu.

“Ja sam odmah nakon hapšenja gospodina Mehmedovića rekao da iza toga stoji jedan kontinuirani politički pritisak iz Republike Srpske i direktora agencije SIPA. Tako da je za nas očekivana odluka Tužilaštva BiH da Mehmedović bude pušten, nije bilo niti jednog zakonskog razloga niti naloga Tužilaštva za njegovim hapšenjem”, kaže Tihić.

“Mi ćemo svakako u okviru parlamentarne procedure, obzirom da je Mehmedović državni poslanik, tražiti odgovornost onih koji su zloupotrijebili službeni položaj iz određenih političkih razloga ili pak ličnih motiva. Nama je drago da se Tužilaštvo izdiglo iznad ličnih motiva i političkih pritisaka, a očito je da je u slučaju Mehmedovića postojalo i jedno i drugo, i jedan stalni, kontinuirani, politički pritisak iz RS-a, te lični motivi direktora SIPA-e. I mi ćemo oko toga otvoriti raspravu, pokrenuti parlamentarne procedure i tražiti odgovornost direktora SIPA-e”, reko je Tihić za TV1.

On je na pitanje da prokomentira optužbe SIPA-e na račun Tužilaštva odgovorio: „Policija treba da radi po nalogu Tužilaštva, a ne da ona daje naloge tužiocima. Mi nismo policijska država. Očito da imamo pokušaj da se od BiH napravi policijska država, očito da imamo pokušaja i od političkih mentora gospodina Zubca da se i tužilaštva stave pod političku kontrolu i da politika imenuje tužioce. Pa možete misliti da prođe ono što su u sporazumu zagovarali Dodik i Lagumdžija – da se i tužioci imenuju po političkoj liniji. Imali bi policiju pod političkim uticajem, tužioce, pa kakva bi to bila država, bila bi to policijska, a ne pravna država”, kaže Tihić.

(Vijesti.ba)

sda.ba