Članice i simpatizerke Asocijacije „Fatma“ iz čitave Bosne i Hercegovine posjetile Zenicu

kfatma

Članice i simpatizerke Asocijacije „Fatma“ iz čitave Bosne i Hercegovine posjetile Zenicu


Jedan od važnih strateških ciljeva Asocijacije „Fatma” jest uspostavljanje mostova prijateljstva sa vrijednosno bliskim organizacijama, ali i između samih općinskih organizacija.

S tim u vezi, a na inicijativu predsjednice Kenele Zuko, zeničku „Fatmu” i AF ZDK su posjetile članice i simpatizerke iz gotovo svih dijelova Bosne i Hercegovine: Sarajevski kanton, Tuzlanski kanton, Bosansko-podrinjski, Hercegovačko-neretvanski, Unsko-sanski, Srednje-bosanski, Brčko-distrikt, Prijedor …

U sklopu plana koji su osmislile članice Asocijacije „Fatma” Zenica i ZDK, a u saradnji sa kustosicom Muzeja grada Zenice Eminom Selimović i Afanom Abazovićem turistički vodičem, realizovana je posjeta nacionalnom spomeniku države, kraljevskom gradu Vranduku, gdje je i održano kraće predavanje o lokaciji, ulozi i značaju Vranduka kao “sjeverne kapije Bosne”.

Na starom gradu prisutnima se obratila predsjednica Asocijacije „Fatma” Zenica, Edina Kos-Burić, naglasivši važnost ovakvih okupljanja koja odaju snagu žene i predanost ciljevima Asocijacije, ali i nužnost upoznavanja kulturno-historijskih znamenitosti naše domovine.

U toku boravka na Vranduku, gošće su posjetile džamiju sultana Mehmed II el-Fatiha, te bosanku kuću u kojoj su aktivistice Asocijacije „Fatma” Zenica poslužile tradicionalna bosanka jela: crnu maslanicu i pekmezli hurmašicu.

Daljim programom gošće su uz pratnju turističkog vodiča prošle kroz Zenicu, sadržajnom turom, u sklopu koje su imale priliku posjetiti Kamberovića polje, Čaršijsku džamiju i okolinu čaršije, Trg Alije Izetbegovića, prošetale Titovom, Trgom Bosne i Hercegovine, te konačno, preko Bilinopoljskog mosta, došli na krajnju tačku, Shopping centar.

Susrete članica i simpatizerki Asocijacije „Fatma” u svakoj prilici odlikuje međusobno upoznavanje, razmjena iskustava te osmišljavanje ideja za naredne aktivnosti, što nije izostalo ni ovaj put.

prof-Izetbegovi-azgovor-400x300
Također, istoga dana u organizaciji Asocijacija Fatma SDA BiH, a uz odršku KO SDA ZDK i OO SDA Zenica na čelu sa Miralemom Galijaševićem i Nezirom Pivićem, u Zenici je održana tribina pod nazivom „Žena u menadžmentu – prednosti i prepreke”. Gošće predavači tribine su bile prof.dr Sebija Izetbegović i dr spec. Selvedina Sarajlić-Spahić.

Prisutnima u prepunoj sali Bosankog narodnog pozorišta u Zenici obratila se predsjednica Asocijacije Fatma SDA BiH, dr Kenela Zuko, naglasivši da misija Asocijacije promovira kao najvažniju ulogu žene, upravo njenu ulogu majke/ odgajateljice. Međutim, promovira i ideju ohrabrivanja žene da stekne što veći stepen naobrazbe, podržava inicijative o dostupnosti svih radnih mjesta koja neće povrijediti njenu ženstvenost, potiče ženu da se uključuje u političke aktivnosti, jer to nije stvar prestiža nego, u jednom širem smislu, i obaveza.

Sama tribina realizirana je u formi razgovora tokom kojeg su gošće, kao dugogodišnje menadžerice, iznijele svoje viđenje ovog značajnog društvenog pitanja, ali i neka od svojih osobnih iskustava. Tribini su, pored ostalih, prisustvovale i članice “Fatme” iz svih kantonalnih i regionalnih odbora, te Brčko Distrikta.

Iz uloge i gošće i domaćina, dr Selvedina Sarajlić – Spahić je veoma inspirativno govorila o položaju žene u društvu, s akcentom na slabu zastupljenost žena na menadžerskim pozicijama naglasivši pri tom da “nema ništa sporno u potvrđivanju i veličanju tradicionalne uloge majke, odgajateljice, učiteljice i općenito čestite žene, koja ima osjećaj za porodicu i druge ljude, što je većini žena i bitno. Problem nastaje onda kada se ženi zbog te važne uloge majčinstva osporava da se angažira i iskaže i u drugim poljima djelovanja, a posebno na mjestima odlučivanja i kreiranja politika koje se tiču kako porodice tako i zajednice i društva u cjelini.”

Prof. dr Sebija Izetbegović, kao direktorica i uopće prva žena na čelu Kliničkog univerzitetskog centra u Sarajevu govorila je o počecima svoje karijere, o poteškoćama s kojima se susretala na u privatnom i profesionalnom životu naglasivši ipak, da je sve do pojedinca i njegovog načina suočavanja sa različitim životnim situacijama. “Smatram da bi žene u menadžmentu morale biti mnogo zastupljenije. Primjer Kliničkog centra u Sarajevu je primjer ustanove u kojoj dvije trećine uposlenike čine žene. U medicini je to na neki način i razumljivo s obzirom na činjenicu da se dvije trećine žena svakako upisuje na medicinski fakultet i nama je na neki način normalno da žene budu i u menadžmentu. Generalno stanje prilično zavisi od njih samih, postoji veliki broj prepreka, što ne znači da se one ne mogu preći” navela je direktorica UKCS. Ipak, uloga žene kao majke je neprikosnovena i iz perspektive profesorice Izetbegović.

Nakon izlaganja, uslijedila su pitanja publike koja su se ticala zadate teme, ali i nekih situacija u aktualnom političkom trenutku.