Članice AŽ OO SDA Tuzla tradicionalno podržale ” Žene Srebrenice ” u mirnim protestima

srebrmart2012002

Članice AŽ OO SDA Tuzla tradicionalno podržale ” Žene Srebrenice ” u mirnim protestima

srebrmart2012001

Žene Srebrenice i danas su mirno koračale ulicama našeg grada noseći svoju tugu i bol za najbližim članovima porodice koji su ubijeni ili se vode kao nestali u genocidu počinjenom 11. jula 1995. godine.

” Slobodan Milošević je u zemlju otišao nevin. Pravednu presudu za sve zločine koje je činio nije dočekao. Od suda u Hagu više ne očekujemo mnogo ” – istakla je predsjednica Udruženja ” Žene Srebrenice ” Hajra Ćatić.

Članice Asocijacije žena Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla su kao i svakog jedanaestog dana u mjesecu, bile uz Žene Srebrenice. Zajedno sa njima nosile su izvezene jastučnice sa imenima ubijenih i nestalih i dale im podršku u njihovom traganju za istinom i pravdom koje traje skoro sedamnaest godina.

srebrmart2012003


srebrmart2012005” I ovog 11. marta 2012. godine predstavnice Asocijacije žena Općinskog odbora SDA Tuzla su izašle da daju podršku Ženama Srebrenice. Mi osjećamo njihovu tugu, prisjećamo se skupa njihovih najmilijih i dajemo svoj doprinos u traganju za istinom. Inače, kao Asocijacija žena pružamo ovakav vid podrške tradicionalno i to ne samo jedanaestog u mjesecu nego imamo kontakte i susrete sa njima i u vezi drugih pitanja ” – kazala je predsjednica Asocijacije žena Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla, gospođa Enisa Žunić.

Zajedno sa članicama Asocijacije žena Općinskog odbora SDA Tuzla bile su i članice Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

srebrmart2012004” Srebrenica nije samo 11. jula. Srebrenica je svakog dana. To je rana koja je otvorena. Ovim ženama je potrebna podrška u vidu tople riječi, nečemu što će njima značiti. Osjećaju da su po malo zaboravljene, gube snagu, a ovo prisustvo svih nas ovdje im može biti od velikog značaja ” – istakla je Elmedina Osmić, potpredsjednica Asocijacije žena Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

 

srebrmart2012007
Mirnim protestima srebreničkih majki pridružile su se i članice Ženskog udruženja „Zemzem” iz Ljubljanje (Žensko Združenje Zemzem). One su sinoć boravile u Potočarima gdje su posjetile Memorijalni centar i pogledale dokumentarni film o Srebrenici.

” Na ovaj način pružamo podršku da pravda izađe na vidjelo, da se kazne svi oni koji su počinili zločine. Prvu posjetu smo napravile 2007. godine, a specifičnost ovog našeg dolaska je što su sa nama sada došle i prijateljice Slovenke koje su željele sa odaju počast žrtvama stradanja u Srebrenici. Na jedan postepen način i ljudi u Sloveniji sve više saznaju o ovom zločinu i prihvataju to sa suosjećanjem ” – kazala je Sumeja Fidani, predsjednica Udruženja žena ” Zemzem ” iz Ljubljane.

Sa članicama ” Zemzema ” stigli su i predstavnici komercijalne Pop TV, novinarka ženskog časopisa Jana i vrhunska fotografkinja Manca Juvan .srebrmart2012006


Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla