Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio pismo direktoru Agencije za statistiku BiH

bakir zdenko09102013-400x258

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio pismo direktoru Agencije za statistiku BiH


Povodom uočenih nepravilnosti u procesu provođenja Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je direktoru Agencije za statistiku BiH gospodinu Zdenku Milinoviću pismo u kojem se navodi:

„ Zabrinut sam informacijama koje stižu sa terena, a tiču se provođenja popisa stanovništva u našoj zemlji. Posebno su naglašeni problemi na području entiteta Republika Srpska u sredinama gdje su nastanjeni Bošnjaci.

Ne želim vjerovati da Agencija kojom rukovodite toleriše onemogućavanje popisa državljana Bosne i Hercegovine koji u vrijeme popisa nisu prisutni u zemlji.

Podsjećam Vas, da su popisom između ostalih obuhvaćeni svi državljani BiH, bez obzira na to da li su u trenutku popisa prisutni u zemlji ili ne (Član 4. Zakona).

Entitetski instruktori i kontrolori na području entiteta Republika Srpska se ponašaju kao neki istražni organi koji u bošnjačkim sredinama „postrojavaju” građane kako bi ih mogli prebrojati.

Zakon jasno definiše obaveze i nadležnosti popisivača, instruktora općinskih i entitetskih, ali isto tako i odgovornost. Pozivam Vas i druge institucije za provođenje popisa da, u skladu sa zakonom, iz daljeg postupka popisivanja isključite instruktore i popisivače na čiji je rad uloženo više nego dovoljno žalbi da su prekoračili svoja ovlaštenja.

Kao što Vam je poznato, proces povratka u BiH još uvijek traje, mnogi građani su u tom procesu, trajno su nastanjeni u sredinama iz ’91 godine, a privremeno borave i na drugim mjestima u BiH.
Naravno da će se popisati tamo gdje su se vratili. Međutim, dešava se da pred svaki vikend kada su svi punoljetni članovi domaćinstva kod kuće nedostaje popisnica i upitnika za domaćinstvo. U nekim sredinama na području entiteta Republika Srpska popis je već danima obustavljen ili usporen.

Ukoliko za naredni vikend i dane koji prethode velikom islamskom prazniku Kurban bajramu ponovo dođe do nedostatka popisnica onda je to jasan znak da se radi o svjesnoj opstrukciji popisa bošnjačkog stanovništva.

Rezultati popisa su potrebni za strateško planiranje razvoja zemlje i oni kao takvi ne smiju biti predmet manipulacije. S tim u vezi molim Vas da preduzmete neophodne radnje kako proizvoljno tumačenje Zakona na terenu od strane značajnog broja neodgovornih pojedinaca ne bi uticalo na regularnost i rezultate popisa.

Upozoravam Vas i sve odgovorne institucije za provođenje popisa, da grubo kršenje zakona neće biti tolerisano. Ukoliko Vas sve temeljne organizacije i institucije Bošnjaka upozoravaju da postoje značajni problemi na terenu, onda to ozbiljno shvatite.”

sda.ba