Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović: Okrenuli smo novu stranicu u odnosima država i naroda

11709646 984777331562712 5070561527405539688 n-400x283

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović: Okrenuli smo novu stranicu u odnosima država i naroda

Dijeljenje


Premijer Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva BiH ocjenili su, po završetku obilaska Beograda, da je ta posjeta otvorila put u korist građana, s kojeg neće biti povratka i da će se dalje ići u pravom smjeru, prenosi Tanjug.

Vučić je, u izjavi novinarima, zahvalio prijateljima iz BiH na posjeti, rekavši da su započeli veliki posao.

“Krenuli smo putem s kojeg nema nazad, putem od koga će velike koristi imati građani Srbije i BiH. Uvjeren sam da ćemo naći dovoljno razloga i načina da unaprijedimo našu ekonomsku suradnju i da ćemo iskreno govoriti o svim problemima prošlosti, razmišljajući o tome kako prije svega da gradimo dobru budućnost za sve nas”, naglasio je premijer. Vučić je uvjeren da će timovi dvije zemlje u danima koji predstoje pokušati da odjelotvore ono o čemu je razgovarano, a ticalo se raznih oblasti – od infrastrukture, namjenske industrije, sveukupnog ekonomskog napretka do turizma. Premijer se takođe zahvalio i Beograđanima i građanima Srbije za koje je, naglasio je, bio siguran da će na ovaj način dočekati goste.”Ovo pokazuje da ljudi žele da imamo mir, stabilnost i da poštujemo i one koji žive pored nas. Na taj način građani vide svoju budućnost”, poručio je Vučić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović zahvalio se premijeru Srbije što je pozvao članove ovog tijela da “pokaže veliko srce i domaćinski ambijent, kulturu”.

“Meni je primarni zadatak da ne pravimo nikakve pauze nakon ovoga, već da ubrzanom dinamikom gradimo što veću moguću razinu suradnje i prijateljstva dvije države”, poručio je on.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su se Beograd i Beograđani pokazali izvanrednim domaćinima.

“Mislim da smo okrenuli novu stranicu u odnosima država i naroda, da smo proces, koji smo Vučić i ja pokrenuli prije dva mjeseca, a koji je nedavno doživio krizu, stavili na pravi put. Sasvim sam siguran da će ići u pravom smjeru”, naglasio je on.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je zahvalio premijeru Vučiću, srpskoj vladi i prije svega građanima Srbije na prijatnom dočeku i toploj dobrodošlici.

“Mislim da ova posjeta znači sigurno ozbiljni pomak u odnosima dvije zemlje, ali i podizanje standarda u cijelom regionu. Nakon posjete koja je došla u pravom trenutku, nakon teških događaja, mislim da će otvoriti jedan novi put za bolje odnose”, uvjeren je on.

Prema njegovim riječima, najvrjednije u ovoj posjeti bilo je ozračje.

(Novinska agencija Tanjug)

sda.ba