Kulturna manifestacija ” Pjesmom i igrom od Bihora do Tuzle”

bihor039

Kulturna manifestacija ” Pjesmom i igrom od Bihora do Tuzle”

 

JU Narodna i univerzitetska biblioteka ” Derviš Sušić ” Tuzla, JU Bosanski kulturni centar Tuzla i Udruženje Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka su u subotu 08.septembra 2012. godine u BKC-u Tuzla organizovali kulturnu manifestaciju ” Pjesmom i igrom od Bihora do Tuzle”.U okviru manifestacije upriličeni su književni susreti pisaca Bihora i Tuzle i smotra folklora.

bihor008
bihor011
bihor001
Čitalačkoj publici predstavljena je fotomonografija ” Gornji Bihor/slike zavičaja” Latifa Adrovića, i promovisane su knjige ” Pod cvijetom vješala” Safeta Adrovića Vrbičkog, zatim ” Vječno uzaludno” i ” Objava zaborava” – Brahe Adrovića. Promotori su bili dr.sc.Vedad Spahić i Mehmed Đedović. Priliku za predstavljanje svojih djela imali su i mladi pisci Dijana Tiganj iz Bihora i Šeherzada Jakupović iz Tuzle.

bihor019
” Ova kulturna manifestacija je organizovana u znak zahvalnosti petnjičkog kraja, Gornjeg Bihora, za donaciju koju su dali građani Tuzle. Donacija se sastoji od 3.500 knjiga koje sa prikupio sa svojim prijateljima od različitih institucija i pojedinaca. Ovo je prvi put da pisci Gornjeg Bihora učestvuju u Tuzli na jednom ovakvom događaju. S druge strane, KUD ” Bihor ” je do sada učestvovao na različitim smotrama na području Tuzlanskog kantona, a i oni su po prvi puta u Tuzli. Ovdje sa nama su i predstavnici iz Centra za kulturu ” Berane” i Kulturnog centra iz Petnjice, potpredsjednik Općine Berane i još nekoliko radnika iz oblasti kulture koji dolaze sa tog područja ” – istakao je predsjednik Organizacionog odbora manifestacije doc.dr. Isat Skenderović.

U okviru smotre folklora predstavili su se KUD ” Bihor” Petnjica – Berane, KUD ” Gornja Tuzla”, KUD ” 27. juli ” Prokosovići – Lukavac, Gradski dječiji-omladinski folklorni ansambl ” Tuzla ” te KUD ” Behar” Tuzla.


Predstavnici Doma kulture “Petnjica” dodijelili su zahvalnice za donirane knjige institucijama i pojedincima sa područja Tuzlanskog kantona. Takođe, predsjednik Kulturnog društva ” Bihor” Sinan Tiganj je dodijelio zahvalnice svim kulturno-umjetničkim društvima koji su učestvovali u ovoj manifestaciji.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla