Konstituisan Općinski odbor SDA Tuzla

000

Konstituisan Općinski odbor SDA Tuzla

 

Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla je u ponedjeljak 20. maja 2013. godine održao konstituirajuću sjednicu. Prije toga, konstituirajuću sjednicu je održao i Izvršni odbor SDA Tuzla u novom sazivu.


Obzirom da je OO SDA Tuzla ostvario na proteklim lokalnim izborima povećanje izbornog rezultata, to je otvorilo mogućnost proširenja Izvršnog odbora. Predsjednik Bukvarević je na osnovu Odluke Glavnog odbora SDA o sazivanju Konvencije SDA i saglasnosti od strane predsjednika KO SDA TK-a te generalnog sekretara SDA BiH, i nakon obavljenih konsultacija sa predsjednicima mjesnih odbora predložio listu za IO SDA Tuzla, koja uz dosadašnje uključuje i sedam novih članova. Radi se o aktivistima tima SDA koji su radili na drugim pozicijama, izuzetno kvalitetnim pojedincima posvećenim svome poslu, koji imaju mudre ideje te su kao takvi uvijek potrebni u svim organima SDA. Podsjećamo, lista je na Programsko-izbornoj Skupštini OO SDA Tuzla izglasana za 73 glasa ZA, od ukupno 79 prisutnih delegata koji su pristupili glasanju. Dva delegata su glasala ” protiv” dok su četiri listića bila nevažeća.

Proširenjem Izvršnog odbora povećan je i Općinski odbor SDA Tuzla na 56 članova. Predsjednik Salko Bukvarević čestitao je na ovoj konstituirajućoj sjednici novoizabranima te se zahvalio svima koji su dali veliki doprinos da Skupština protekne u demokratskom duhu. Prenio je i pozitivne komentare od predstavnika centrale SDA kao i od Kantonalnog odbora SDA TK da je ispoštovan demokratski princip u radu Skupštine.

011
Na sjednici je rečeno da Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla u istom pravcu nastavlja svoj rad za naredni period. U okviru prve tačke dnevnog reda bilo je i donošenje Odluke o izradi Poslovnika o radu Općinskog odbora SDA Tuzla. Zadužen je Pravni savjet OO SDA Tuzla i sekretar Općinskog odbora da do naredne sjednice izrade prijedlog Poslovnika o radu Općinskog odbora SDA Tuzla te ga dostave na razmatranje i usvajanje.

Tokom druge tačke dnevnog reda Općinski odbor je razmatrao i usvojio Informaciju Kluba vijećnika o implementaciji izbornih rezultata u mjesnim zajednicama općine Tuzla, koju je prezentirao predsjednik Kluba SDA Sabahudin Imamović. Podcrtano je da već mjesecima traju pregovori oko implementacije, međutim da većina u Vijeću ima stavove suprotne odredbama Statuta. Stranka demokratske akcije je u pregovore o ovom pitanju ušla sa sljedećim principima –  da se poštuju odredbe člana 83. Statuta općine Tuzla, da se broj članova Savjeta utvrdi shodno izbornom rezultatu ( 45 mjesta za SDA), da se članovi po pojedinim mjesnim zajednicima imenuju shodno izbornom legitimitetu, te da predsjednike Savjeta SDA ima u onim mjesnim zajednicama gdje je ostvarila izbornu pobjedu. Nažalost, kazao je Imamović, nijedan od tih principa nije prihvaćen. Pregovori će se nastaviti uz nastojanje SDA da pomiri interese i da dalje štiti dostojanstvo i interese Stranke svim pravnim sredstvima, u duhu svojih političkih stavova.
Poslije diskusija, Općinski odbor jednoglasno je podržao stavove Kluba vijećnika SDA i Izvršnog odbora SDA Tuzla o ovom pitanju.

004
Pod trećom tačkom OO SDA Tuzla je upoznat sa Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o zaduženim članovima Izvršnog odbora i općinskim vijećnicima iz SDA Tuzla za koordinaciju rada u radnim grupama. Radne grupe su pojačane sa još po jednim članom Izvršnog odbora. Odluku je prezentirao predsjednik Salko Bukvarević napomenuvši da je Skupština OO SDA Tuzla predložila pojačan rad u mjesnim odborima tako da će se u narednih mjesec dana održavati radni sastanci proširenog tipa kako bi se članstvo upoznalo sa Odlukama Skupštine i sa novim sazivom Općinskog odbora SDA.

028
Općinski odbor SDA Tuzla razmotrio je i usvojio i plan aktivnosti Operativnog tima za registraciju i popis stanovništva BiH za općinu Tuzla. Svi prijedlozi u vezi sa ovim, mogu se dostaviti u OO lično ili putem mejla kako bi se razmotrili i eventualno uvrstili u plan.

Na kraju sjednice upućen je poziv svim članovima Općinskog odbora da se kroz Savjete i Komisije, te Klub vijećnika SDA, angažuju u pojačanju rada Stranke, povećanju članstva, te da se u rad OO SDA Tuzla aktivno uključe svi oni kadrovi koji mogu da daju pozitivan doprinos.

013
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla