Konferencija za medije u povodu rezultata lokalnih izbora 2012.

img_8728

Konferencija za medije u povodu rezultata lokalnih izbora 2012.

 


Sve vas pozdravljam i zahvaljujem na prisustvu konferenciji SDA za medije.

Zahvaljujem medijima koji su uglavnom korektno izvještavali i pratili aktivnosti i kampanju SDA.

Rezultati

Prema preliminarnim rezultatima koji su, uz manje odstupanje, i konačni rezultati izbora, SDA je izborni pobjednik u Bosni i Hercegovini prema svim relevantnim elementima na temeljima kojih se utvrđuju izborni rezultati, a to je:

– najveći broj glasova – oko 300.000

– najviše vijećničkih mandata – oko 600

– najviše načelničkih pozicija – 34 do 41

Rezultati ovih izbora odgovaraju onima iz 2008. godine kada je SDA ostvarila spektakularan izborni rezultat. Međutim, u odnosu na opće izbore 2010. godine, podrška Stranci demokratske akcije porasla je za oko 50%.

Prema tome, nema više izbornih pobjednika, bez obzira, kako se ko proglašavao, ima samo jedan, a to je SDA! Ostali mogu biti drugi, treći itd., odnosno pobjednici u entitetu, određenom kantonu ili biračkom tijelu nekoga od konstitutivnih naroda.

SDA je ponovno najjača i najveća bh. politička stranka!

Ocjena rezultata

Rezultati izbora jasno pokazuju pad podrške dvijema tzv. socijaldemokratskim strankama, SDP i SNSD. Građani su prepoznali da kod ovih, kako analitičari kažu samozvanih socijaldemokratskih stranaka, ima malo elemenata ideje socijaldemokracije, a demokracije gotovo nikako. Uzroci pada podrške ovim strankama su različiti i to je pitanje za njihove stranačke organe.

Na ovim izborima, građani su pokazali da SDP smatraju odgovornim za stanje i krizu u Bosni i Hercegovini. Pokazalo se da nisu u stanju voditi procese i rješavati probleme, već svojom nepromišljenom politikom, ishitrenim i nekonzistetnim odlukama samo usložnjavaju političku situaciju. Svojim ponašanjem i bahatošću, dokazali su da je njihov kapacitet osrednja stranačka opozicija. Nemaju kadar, niti znanje da vode državu. Najveći problem mentaliteta vrha SDP je što smatraju da Bosna i Hercegovina treba da funkcionira kao njihova politička partija. Građani su im poručili da prazne parole i demagogija, što su karakteristika politike SDP, kod njih više ne prolaze! Evidentno je da su kadrovske čistke kojima je SDP bio podvrgnut u više navrata u potpunosti oslabile kadrovski i politički potencijal SDP-a.

Ovi izbori su također pokazali da su građani prozreli i politiku SBB. Shvatili su da je sintagma bolja budućnost iz naziva ove stranke samo paravan za još više i brže bogaćenje osnivača i stranačke elite. Laži i uvrede na kojima je utemeljena ova stranka, njena kampanja i propaganda ove stranke biračima su dodatno pomogli da prepoznaju njihove stvarne ciljeve. Glasači su SBB poručili da je ovo početak kraja te stranke.

Ono čime treba da budemo zadovoljni je činjenica da biračko tijelo sazrijeva i da se građanima više ne mogu prodati prazne parole.

Statistike su neumoljive. SDP je dobio podršku manje od 200.000 građana, a 2010. godine imao je oko 300.000 glasova! Isto tako, SBB koji je na izborima 2010. godine imao oko 150.000 glasova, sada ih je dobio oko 90.000. SDA je, sa druge strane, 2010. godine imala 210.000, a na ovim izborima smo dobili 300.000 glasova!

Kada se porede rezultati SDP-a i SBB koji su dobili 11, odnosno dvije načelničke pozicije, sa rezultima SDA čiji su načelnici 37 (možda i više) općina u BiH, vidi se izborni debakl ovih političkih stranaka i veličinu pobjede SDA. Imamo tri puta više načelnika nego SDP i SBB zajedno!

Prema broju glasova, SDA je pobjednička stranka u 6 kantona u Federaciji BiH – Unsko-Sanskom, Tuzlanskom, Zeničko-Dobojskom, Bosanskopodrinjskom, Srednjebosanskom i Kantonu Sarajevo, dok je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu druga po broju glasova. Najveća smo probosanska stranka u entitetu RS!

SDA je najjača politička stranka i prema broju osvojenih mandata u BiH – (procjena ukupno 600, kao i u Federaciji BiH!.

U odnosu na 2010. godinu, SDA je u svim kantonima zabilježila rast podrške birača, dok je podrška SDP znatno opala. Npr., SDA je 2010. godine u Tuzli imala 55.435 glasova, a sada je dobila 67.845 glasova, dok je podrška SDP sa 66.801 glas 2010., pala na 50.151 2012. godine. U Sarajevu je SDA 2010. godine imala 37.496 glasova, dok je 2012. dobila 49.161 glas, a SDP je sa 50.381 glas 2010. godine, spao na 31.776 glasova 2012, godine.

Svoju istinsku probosansku orijentaciju SDA je još jednom potvrdila i kroz osvajanje načelničkih pozicija u cijeloj BiH, uključujući RS i dijelove nekadašnje Herceg-Bosne – sada još u Odžaku i Vitezu! Naši kandidati izabrani su za vijećnike i u Livnu, Glamoču, Prozoru, Čapljini, Stocu itd.

SDA će također imati odbornike u Prijedoru, Bijeljini, Doboju, Zvorniku, Vlasenici, Bratuncu, Foči, Višegradu, Milićima, Bosanskom Šamcu, Tesliću, Prnjavoru, Bosanskom Novom, Kotor Varoši, Osmacima, Ugljeviku, Kostajnici, Istočnom Mostaru, a očekujemo potvrdu za Bosansku Dubicu, B. Gradišku i B. Kostajnicu!

Nemam namjeru da se posebno referiram i analiziram rezultate izbora u uvjetno rečeno većinskom hrvatskom i srpskom biračkom tijelu. Za to treba poznavati više statističkih, političkih i drugih aspekata. No, očito je da je kod hrvatskog naroda ubjedljivo pobijedio HDZ BiH, a SDS je na ovim izborima dobio podršku većine srpskog naroda.

Dame i gospodo,

Ovaj rezultat i pobjeda SDA nije samo čast i priznanje, već velika obaveza. Ne smijemo izgubiti povjerenje građana. Moramo biti još odgovorniji i raditi mnogo više. Moramo ispraviti dosadašnje propuste i greške i ostvariti obećanja koja smo građanima dali da bismo zadržali njihovo povjerenje i podršku.

U prvom redu, mislim da na lokalnoj razini moramo napraviti plan realizacije obećanja koje smo dali biračima i odgovorno raditi na tome.

Ova pobjeda daje politički legimitet SDA i obavezuje je da se još više uključi u rješavanje problema na višim razinama vlasti – kantoni, FBiH i država. Mi ćemo, u granicama naših mogućnosti, učiniti sve kako bismo prevazišli sadašnje stanje i brže rješavali probleme. Pritom ipak moramo imati na umu ograničenja koja nam predstavlja izborni rezultat iz 2010. godine.

Za izlazak iz krize, neophodno je da se stabilizira vlast na svim nivoima, formiraju parlamentarne većine i da se radi na rješavanju problema. SDA rješenje sadašnje krize vidi na više načina:

Vraćanje i uspostava parlamentarne većine kakva je bila prije jednostranog raskida koalicije od strane SDP, kada su pokrenuli procedure smjena predstavnika SDA i u nekim kantonima uspjeli u tome. Nismo baš sretni da nakon svega nastavimo raditi sa SDP koji je nanio mnogo štete ne samo SDA, već državi BiH i njenom narodu. Međutim, kako SDA uvijek interes države i građana stavlja na prvo mjesto, spremni smo nastaviti surađivati sa SDP.

Uspostava nove parlamentarne većine, bez SDP-a. U tom slučaju, SDA će tražiti druge partnere. Na državbom nivou, SDA bi samo u nekom krajnjem slučaju, isključivo u interesu postojanja i funkcionisanja državne vlasti, tj. u interesu države, bili bismo spremni i sami ići u vlast sa predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda. Ali, onda bi morao postojati konkretan politički dogovor i uvjeti.

Dame i gospodo,

Još jedanput zahvaljujem građanima za povjerenje koje su ukazali SDA i njenim kandidatima. Pozivam ih da nam pomognu u realizaciji definiranih ciljeva, ali i definiranju novih koje će donijeti budući izazovi. Pomoć i podrška građana posebno nam je važna i potrebna za beskompromisnu i efikasnu borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije kao najvećih pošasti bh. društva!

Želim iskoristiti priliku i kratko predstaviti izabrane kandidate SDA:

Prosječna starost kandidata je oko 40 godina. Svi izabrani zvaničnici imaju VSS. Nažalost nismo zadovoljni rodnom strukturom. Osim gospođe Amre Babić, nemamo više izabranih žena. Čini mi se da je situacija slična i sa drugim političkim strankama.

Na kraju, zahvaljujem svim članovima, posebno aktivistima SDA od mjesnih odbora, pa nadalje, za sve što su učinili za pobjedu SDA. Samo zajedno i jedinstveni postigli smo ovaj rezultat. U sredinama gdje nije bilo toga jedinstva, rezultat je slabiji. Posljedica nekih lokalnih podjela su izabrani nezavisni kandidati, članovi SDA – naši dosadašnji načelnici u Bugojnu, Brezi i Sapni. U narednom periodu morat ćemo se pozabaviti tim sredinama, kako bismo uspostavili i ojačali jedinstvo SDA.

Zahvaljujem i svim kandidatima SDA koji nisu izabrani i poručujem im da smo svi pobjednici jer ste svi radili za pobjedu SDA i vodili dostojanstvenu kampanju, utemeljenu na postignutim rezultatima i činjenicama. Obećanja data građanima i naše političke ciljeve može ispuniti samo jaka i jedinstvena SDA i za to nam svi trebate!

Pohvale i zahvalnost upućujem i Glavnom operativnom izbornom štabu SDA koji je vodio potpredsjednik Stranke dr. Sanjin Halimović!

Poručujem svim kandidatima i članovima SDA – kako onima koji su izabrani, tako i onima koji nisu izabrani u ovom izbornom ciklusu, da i ubuduće nikada ne zaborave osnovni cilj osnivanja i političkog djelovanja SDA, a to je demokratska Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana, članica NATO i Evropske unije!

Hvala!

(PDF) Obraćanje predsjednika SDA Sulejmana Tihića.