Konferencija za medije Stranke demokratske akcije

sadik-400x279

Konferencija za medije Stranke demokratske akcije

SDA pozdravlja novi pristup EU prema BiH u procesu pridruživanja naše zemlje toj asocijaciji. Samo odgovornim i ozbiljnim pristupom Evropske komisije te odgovornim i ozbiljnim pristupom domaćih snaga moguće je prekinuti višegodišnji zastoj Bosne i Hercegovine na putu prema euroatlantskim integracijama. Smatramo da Bosna i Hercegovina treba da ima poseban tretman kao najveća žrtva agresorskih ratova na Balkanu 1991.-1995. godine. Mišljenja smo da je potrebno osmisliti poseban pristup u integracijama BiH i u NATO savez. Prijemom BiH u EU i NATO savez definitivno će biti pokopane velikodržavne težnje na štetu BiH i kompletan region zapadnog Balkana će ući u period stabilizacije.


SDA ostaje opredijeljena za zajednički nastup svih probosanskih stranaka u okviru Koalicije „Prvi mart” za opće izbore 2014. godine na području RS.

Pozivamo sve političke stranke koje se bore za izgradnju cjelovite i demokratske države BiH, kao i za ravnopravnost svih građana na cijeloj njenoj teritoriji, da pristupe ovoj koaliciji.

Jedino na ovaj način je moguće izbjeći rasipanje glasova zbog izbornog praga. U okviru ove koalicije, osim izbora potpredsjednika RS, moguće je izabrati najmanje dva poslanika iz RS za PS BiH, te znatno veći broj poslanika u Narodnoj skupštini RS od sadašnjeg broja, koji bi tu koaliciju učinio relevantnim faktorom kod izbora Vijeća naroda i Vlade RS.

SDA pozdravlja odluku Predstavničkog Doma Parlamentarne skupštine BiH koji je dvotrećinskom većinom ukupnog broja zastupnika, a tročetvrtinskom većinom onih koji su prisutni i glasaju, donijela odluku o smjeni ministra sigurnosti Fahrudina Radončića. Odgovarajuća inicijativa je podnesena i u Domu naroda PS BiH. Očekujemo da Dom naroda zasjeda što prije i donese odluku kao i Predstavnički dom.

SDA odbacuje špekulacije o bilo kojoj vrsti trgovine po ovom pitanju. Nikada nećemo pristati da i zbog mnogo važnijih pitanja promijenimo svoj stav npr. o Zakonu o prebivalištu ili o Mostaru.

Fahrudin Radončić, koji će ostati upamćen po tome da je u njegovom mandatu ministra (ne)sigurnosti gorjela zgrada Predsjedništva BiH u intervjuu zagrebačkom „Večernjem listu” nastavlja svoju prljavu kampanju protiv države BiH.

Ovaj lažni zaštititnik bošnjačkih interesa, ne samo da ne prihvata svoju odgovornost za nečinjenje i podstrekavanje haosa i nasilja u državi, nego ide i korak dalje pa opravdava paljevinu zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ne mireći se sa smjenom sa pozicije ministra, koju mu je državni parlament izglasao dvotrećinskom većinom, sve nervozniji Radončić brutalno nasrće i na samog rahmetli Aliju Izetbegovića, prvog demokratski izabranog predsjednika Predsjedništva naše zemlje, tvrdeći da je paljenje Predsjedništva „paljenje ere starijeg i mlađeg Izetbegovića u bošnjačkim glavama”.

Niko, čak ni najveći neprijatelji Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine, nije nikada izgovorio ovakve monstruozne uvrede, udarajući na temeljne vrijednosti zemlje i naroda.

U paničnom strahu od izvjesnog izbornog poraza u oktobru, shvatajući da su Bošnjaci prozreli njegove rušilačke namjere, ovaj politički hohštapler, medijski reketaš i patološki lažov, pokazuje svoje mefistofelovsko lice.

SDA kao temljena bošnjačka stranka neće dozvoliti nikome, pa ni Radončiću, da dovode u pitanje i vrijeđaju najveće ličnosti i vrijednosti našeg naroda i države BiH.

Alija Izetbegović je naš neupitni historijski vođa, lider kojeg je priznao cijeli svijet i koji je najzaslužniji za ono što danas imamo – slobodnu, suverenu, međunarodno priznatu, demokratsku Bosnu i Hercegovinu, punopravnu članicu Ujedinjenih naroda i na putu ka eurotalnatskim integracijama.

SDA poziva sve patriote i časne ljude iz stranke SBB da se ograde od užasnih tvrdnji svog, očito politički izgubljenog, predsjednika Fahrudina Radončića.

SDA upućuje iskrene čestitke SDA Sandžaka i Sulejmanu Ugljaninu na postignutom izbornom rezultatu na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Na Konferenciji za medije govorio je potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović.

sda.ba