Konferencija za medije Stranke demokratske akcije

sepic -450x300-400x266

Konferencija za medije Stranke demokratske akcije


SDA će, zajedno sa još četiri stranke iz Bosne i Hercegovine (PDP, HDZ BIH, HDZ 1990 i SDS), sutra o4. aprila ove godine, u Parlamentarnoj skupštini BiH potpisati zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz naše zemlje koje pripadaju ili podržavaju Evropsku narodnu stranku (EPP).

Na konferenciji koju organizira Fondacija Konrad Adenauer i Evropska narodna stranka u suradnji sa Centrom za nove inicijative, prisustvovaće i više europarlamentaraca, a ključni govor održat će Joseph Daul predsjednik EPP koji daje punu podršku ovoj inicijativi.

Na Konferenciji će prisustvovati rukovodstvo SDA, a deklaraciju će potpisati Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH.

Na ovaj način se, po prvi put u Bosni i Hercegovini, najavljuje spremnost za unutrašnji dogovor na pitanjima važnim za zemlju i sve njene građane.

SDA osuđuje inicijativu institucija RS da se pitanje prebivališta i boravišta uredi na entitetskom nivou. Radi se o isključivo državnom pitanju. Svako zadiranje entiteta u ovu oblast predstavlja povredu suvereniteta BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je ovo pitanje u uskoj vezi sa ključnim dejtonskim principom, a koji se odnosi na slobodu kretanja. Zvaničnici RS bi morali biti svjesni da svaki pokušaj narušavanja dejtonskog balansa vodi, prije svega,u nestanak onoga što je nastalo u Dejtonu tj. entiteta. Bosna i Hercegovina je postojala prije Dejtona i postojaće zauvijek.

SDA pozdravlja potpisivanje Sporazuma Domovina grupacije političkih stranaka o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta RS. Ovo je vrlo značajan čin kojim će se spriječiti rasipanje glasova zbog izbornog praga. Iznenađeni smo da SDP nije pristupio ovoj koaliciji. Pozivamo ih da ovo pitanje dodatno razmotre i da se uključe u ovaj proces.

SDA smatra da je nedopustivo da na rukovodećim pozicijama u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nema niti jednog Bošnjaka.

Zahtijevamo da se, u toku aktuelnog procesa imenovanja u policijskim agencijama, ispravi namjerno napravljeni nacionalni debalans na ovim pozicijama. Ovo je protivustavno i protivzakonito.

Pozivamo Vijeće ministara Bosne i Hercegovine da to što prije ispravi.

Posebnu odgovornost snose ministri u Vijeću ministara iz reda bošnjačkog naroda bez čijeg glasa se ova imenovanja ne smiju izvršiti.

Na Konferenciji za medije je govorio potpredsjednik SDA Senad Šepić.

sda.ba