Konferencija za medije SDA

genjac1

Konferencija za medije SDA

 

Konačno je postignut sporazum o formiranju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Usuglašen je budžet BiH za 2011. godinu i krenuli smo prema rješavanju drugih važnih pitanja i ispunjavanju uvjeta za kandidatski status naše zemlje za punopravno članstvo u EU.

Nije neskromno reći da je SDA svojom realnom i umjerenom politikom te mogućnošću da komunicira sa svim političkim subjektima dala veliki doprinos postizanju konačnog dogovora.

Kada su u pitanju kadrovska rješenja budućeg sastava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, još ništa nije dogovoreno. Očekujemo da će, u što skorije vrijeme, u susretima predsjednika šest političkih partija, biti riješena i ova pitanja.

SDA odbacuje tvrdnje člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da je za stanje u zemlji najveći krivac SDA. Komšiću je ovo drugi mandat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine i do sada doslovno nije učinio ništa da BiH i njenim građanima bude bolje. Umjesto što krivi SDA, Komšić bi najprije trebalo da kaže šta je on konkretno uradio za državu na čijem je čelu? Jedino što je (u)radio i što radi jeste da svojim neprimjerenim, neutemeljenim i populističkim izjavama obmanjuje javnost odvraćajući pažnju sa vlastite nesposobnosti i nerada. U vrijeme kada je predsjednik SDA Sulejman Tihić bio član Predsjedništva BiH, u državi su provedene najtemeljitije i najveće reforme. Za vrijeme mandata Željka Komšića ne vidimo bilo kakvih pomaka, pa ni kada su u pitanju međunarodni odnosi.

SDA osuđuje izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da je BiH brak koji mora, a ne može funkcionirati. Još jedanput ga podsjećamo da će Bosna i Hercegovina i Bošnjaci nadživjeti Dodika i sve koji ih negiraju, te da konačno prestane sa pričom o tzv. mirnom razlazu jer se to NIKADA neće dogoditi.

Bosna i Hercegovina se ne može podijeliti – to nisu uspjeli ni mnogo jači od Dodika kao što su bili Milošević i Tuđman, pa neće ni on! Svi koji to uporno pokušavaju, završit će na isti način, u haškim i drugim sudovima i crnim stranama povijesti.

Upozoravamo Dodika i slične da prestanu sa pričama i pokušajima da dijele Bosnu i Hercegovinu. Svi koji to pokušaju, bit će poraženi jer će ovu državu, kao i uvijek do sada, braniti i odbraniti Bosanci i Hercegovci! Oni kojima se Bosna i Hercegovina ne sviđa ili je ne vole, mogu je slobodno napustiti!

SDA nastavlja borbu za Bosni i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i narodnosti – Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih, gdje će njene vjerske, kulturološke, etničke i druge različitosti biti naše prednosti i bogatstvo, a ne razlog za sukobljavanja!

Na konferenciji za medije govorio predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

genjac2

sda.ba