Konferencija za medije SDA BiH

sefikdz

Konferencija za medije SDA BiH

 


SDA je opredjeljena za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine. Osim ravnopravnosti svih građana BiH, također, zalažemo se da se riješi i pitanje izbora legitimnih predstavnika hrvatskog naroda, što usložnjava implementaciju presude.

U dosadašnjem toku postignut je visok stepen suglasnosti u pogledu Doma naroda.

Sve obaveze možemo ispuniti jedino indirektnim izborom članova Predsjedništva BiH u Parlamentarnoj Skupštini BiH. Problem je stav političkih stranaka iz RS-a koje insistiraju na direktnom izboru. U tom slučaju se ne može osigurati legitimitet izabranih članova Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

SDA ne može podržati asimetrična rješenja, kao ni uspostavu novih izbornih jedinica, jer bi se u tom slučaju proizvela još veća diskriminacija.

Pozivamo političke stranke iz RS-a da se odreknu svojih ultimativnih zahtjeva kako bi se presuda konačno implementirala.

SDA podržava dogovor predsjednika šest političkih stranaka postignut u Banjoj Luci 09. marta 2012. godine o principima za rješavanje vojne i državne imovine. Sporazumom se država BiH još jedanput legitimira kao vlasnik predmetne imovine, a istovremeno se, uvažavajući ustavnu strukturu zemlje, omogućava i drugim nivoima vlasti da imaju imovinu potrebnu za obavljanje njihovih funkcija. Ipak, najveća korist je u činjenici što ovaj dogovor znači prekid višegodišnjeg zastoja BiH na NATO-putu. Zahtjevamo od institucija Bosne i Hercegovine da bez odlaganja započnu i u predviđenim rokovima implementiraju navedeni sporazum, kako bi sa sljedećeg samita NATO-a u Čikagu za BiH stigle pozitivne vijesti! Stoga pozdravljamo jučerašnju odluku VM BiH kojom su podržani principi Sporazuma i data konkretna zaduženja za njegovu realizaciju.

SDA ne podržava dogovor o fiskalnom okviru za period 2012-2014. godina.

Neprihvatljivo je zamrznuti državni budžet na nivou 2009. godine i takvo stanje da traje do 2015. godine,a cijelo vrijeme omogućiti rast budžeta entiteta i drugih nivoa vlasti. U periodu 2009.-2012. godina budžeti entiteta su porasli u Federaciji BiH preko 50%, a u RS-u više od 70%.

Istovremeno, u ovom periodu formirano je 12 novih državnih institucija za čiji rad treba osigurati sredstva, a nalazimo se u godini kada provodimo lokalne izbore, kada se vrše pripreme za popis stanovništva, kada treba isplatiti penzije vojnicima,izgrađivati fito sanitarne granične prijelaze i drugo.

Ovakav stav znači zastoj u procesima integracije države BiH,slabljenje rada njenih institucija i otežavanje ispunjenja uvjeta koji stoje pred BiH za članstvo u EU i NATO.

Ovakvu odluku mogu donijeti samo oni koji nisu svjesni obaveza koje stoje pred BiH ili oni koji žele zaustaviti procese unutrašnje i vanjske integracije zemlje.

Koliko je uspostavljeni okvir nerealan govore i posljednje informacije da Vijeće ministara BiH pokušava u prihodovnu stranu budžeta za 2012. godinu uključiti i deponovana sredstva od prodaje dijela kasarne Maršal Tito u Sarajevu u iznosu od 7,5 mil. KM (zemljište prodato Vladi SAD-a za potrebe Ambasade u Sarajevu). Zahtjevamo od VM BiH da to ne čini, jer su to sredstva koja pripadaju Univerzitetu u Sarajevu! Tražimo od VM da ta sredstva hitno uplati Univerzitetu u Sarajevu, jer to proizalazi i iz već pomenutog banjalučkog sporazuma o imovini!

SDA neće podržati budžet BiH koji je rezultat ovakvog Fiskalnog okvira, u kojem neće biti predviđena sredstva za normalan razvoj institucija BiH, evropski i NATO-put, kao ni sredstva za ispunjenje zakonskih obaveza kao što su vojničke penzije.

Na konferenciji za medije govorio je predsjedavajući privremene parlamentarne komisije za provođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i poslanik SDA u Predstavničkom domu PS BiH Šefik Džaferović.

sda.ba