Konferencija za medije SDA

erdalt

Konferencija za medije SDA

Ove godine snijeg, a prošle poplave, nameću potrebu i neophodnost djelovanja sa nivoa Bosne i Hercegovine, u okviru određene institucije ili pak kroz sistem jake i efikasne koordinacije također sa državnog nivoa.

Elementarne nepogode ne poznaju ni entitetske ni kantonalne linije. Tako se npr. Istočnom Sarajevu, Istočnom Mostaru, Nevesinju i drugim mjestima više i adekvatnije može pomoći iz Federacije BiH nego iz RS-a, kao i obrnuto na nekim drugim lokalitetima.

Za očekivati je da se nakon padavina ovakvog intenziteta pojave problemi poplava za šta se treba adekvatno pripremiti i spriječiti posljedice po stanovništvo i privredne resurse.


SDA će predložiti da pravila izmjena Izbornog zakona iz 2008. godine, po kojima su te godine održani lokalni izbori za Općinu Srebrenica, budu primjenjena i na lokalnim izborima u oktobru tekuće godine.

To će predstavljati dalji poticaj povratku raseljenih i protjeranih, stvaranju neophodnih preduvjeta za proces održivog povratka i ostanka te obilježavanju – sjećanju na žrtve genocida. Očekujemo podršku i razumjevanje drugih političkih stranaka i predstavnika međunarodne zajednice.

Istovremeno pozivamo sve građane, koji su, prema popisu stanovništva iz 1991. godine, imali mjesto prebivališta na teritoriji općine Srebrenica, da se za predstojeće izbore registriraju na svojim prijeratnim mjestima prijave i tamo ostvare svoje biračko pravo.

Na taj način će osigurati da u lokalnim strukturama vlasti budu adekvatno zastupljeni te spriječe pokušaj da za načelnika Općine bude izabran predstavnik politike, koja negira i minimizira genocid.

Na Konferenciji za medije govorio je Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj.

sda.ba