Konferencija za medije SDA

ismetosmanovic

Konferencija za medije SDA

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je Zakon o popisu stanovništva, koji u našoj državi nije obavljen već više od 20 godina. To je važno za sve narode i građane Bosne i Hercegovine, za funkcioniranje sistema vlasti, za dobijanje neophodnih i relevantnih pokazatelja kao i za planiranje i provođenje ekonomskog razvoja i rješavanja niza drugih pitanja i problema. Vjerovatno niko neće biti zadovoljan dobijenim rezultatima, kako iz ekonomsko-socijalne sfere tako i etničke strukture stanovništva, međutim moramo se suočiti sa istinom i boriti se da se pokazatelji poboljšaju!

Kada je u pitanju etnička zastupljenost naroda u institucijama vlasti, ovo pitanje je riješeno Ustavom Bosne i Hercegovine, ustavima entiteta te odgovorajućim zakonskim propisima. Prema Ustavu RS-a i Federacije BiH, etnička zastupljenost određuje se prema rezultatima popisa stanovništva iz 1991. godine i ta odredba Ustava važi sve dok se ista ne promjeni. Bez naše suglasnosti – Kluba Bošnjaka RS ova odredba se ne može provesti. Bez obzira kakvi budu rezultati popisa, u Republici Srpskoj i Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje će se primjenjivati popis iz 1991. godine!

Očekujemo da će do kraja ove sedmice Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojiti Zakon o popisu stanovništva kao i Zakon o sistemu državne pomoći. Na taj način bi ispunili 2 (dva) vrlo važna uvjeta za podnošenje aplikacije Bosne i Hercegovine za kandidatski status u EU.

Ukoliko SIPA, u toku današnjeg dana, dostavi provjere kandidata za sastav Vijeća ministara BiH, Predstavnički dom Parlamenta BiH će na svojoj sjednici u petak potvrditi sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

SDA je opredjeljena poštivanju svih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Očekujemo da nadležni organi, koji su usvojili Izborni zakon BiH i donijeli statut Grada Mostara provedu pomenutu odluku. Podržavamo stavove Gradskog odbora SDA Mostara koji se odnose na osiguranje ravnopravnosti bošnjačkog naroda u Mostaru i uvijek će se zalagati za rješenja koja će omogućiti punu ravnopravnost Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih. Nećemo pristati na rješenja koja znače majorizaciju bošnjačkog niti bilo kojeg drugog naroda. Predsjedništvo SDA će na ovu temu održati sjednicu u Mostaru.

Na Konferenciji za medije govorio je predsjednik Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine mr.sci. Ismet Osmanović.

sda.ba