Konferencija za medije SDA

denis zvizdic 2

Konferencija za medije SDA

denis zvizdic
Na temelju političkog dogovora šest predsjednika stranaka od 28. decembra 2011. godine, između SDP-a i SDA BiH potpisan je Sporazum o raspodjeli pozicija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine. Sporazumom je precizirano da će strankama pripasti po dvije ministarske pozicije – i to SDA dvije bošnjačke pozicije, a SDP-u jedna bošnjačka i jedna iz pripadnika ostalih:

– Ministar vanjskih poslova BiH i zamjenik predsjedavajućeg VM BiH – SDP,

– Ministar prometa i komunikacija BiH – SDP,

– Ministar sigurnosti BiH – SDA i

– Ministar odbrane BiH – SDA.

Pozicije zamjenika ministara dodijeljene bošnjačkom narodu će biti raspoređene kako slijedi:

– Zamjenik ministra finansija i trezora BiH – SDA,

– Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa sa inozemstvom – SDP i

– Zamjenik ministra civilnih poslova – SDP

– Direktor agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i rezmjenu podataka BiH (IDEEA) – SDA.

Uzimajući u obzir izborni rezultat SDP-a koji je na državnom nivou osvojio 60 000 glasova više od SDA, dogovoreno je da od tri bošnjačke zamjeničke pozicije, dvije pripadnu SDP-u, a jedna SDA uz direktora Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH – IDEEA, koja se, ne umanjujući značaj i važnost drugih agencija i institucija, smatra jednom od najznačajnijih u državi – po važnosti u rangu zamjenika ministra.

Radi bolje koordinacije aktivnosti i otklanjanja eventualnih nesporazuma između koalicionih partnera (SDA i SDP), Sporazumom je definirano i formiranje 2 (dva) koordinaciona tijela, i to jedno zaduženo za praćenje realizacije Sporazuma i drugih imenovanja na nivou Bosne i Hercegovine, i drugo za praćenje realizacije koalicionog sporazuma na nivou Federacije BiH.

Usvojeni budžet Federacije predstavlja odraz realnog stanja u državi i društvu. Nismo zadovoljni činjenicom da budžet nema razvojni, već pretežno socijalni karakter. Uvjereni smo da će ovaj budžet osigurati izvršenja stečenih prava boračkih, socijalnih i drugih kategorija.

Prema Dejtonskom sporazumu, entitet RS je ustavna kategorija u okviru države Bosne i Hercegovine i ne može otići nigdje iz nje, sviđalo se to nekima ili ne. RS nije srpski, već bosanskohercegovački multietnički entitet. Svima je dobro poznato – nama, međunarodnoj zajednici, haškim i drugim sudovima, čak i kreatorima manjeg bh. entiteta koji su danas haški optuženici ili već osuđenici, da je RS nastala sistematskim ratnim zločinima, progonima, etničkim čišćenjem i genocidom nad nesrpskim stanovništvom! Kompletno ratno političko i vojno vođstvo RS završilo je u Haškom tribunalu kao optuženici i osuđenici za ratne zločine i genocid. To su činjenice i ništa ih ne može promijeniti, ali, kako je znao reći rahmetli predsjednik Alija Izetbegović – u svijetu u kakvom živimo, nije bilo moguće postići bolje rješenje da se okončaju rat i stradanja našeg naroda i branilaca Bosne i Hercegovine. Postignut je nepravedan mir, ali je svaki mir bolji od rata.

Oni koji slave RS i 09. januar kao njen praznik pridružujući se veličanju genocida i najvećeg ratnog zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, dokazuju da su sudjelovali u tom projektu. A sva pompa i proslava nije ništa drugo nego pokušaj da se prikrije prošlost i činjenice koje su je svrstale u najmračnije strane povijesti čovječanstva. To je bio pokušaj da se skrene pažnja sa životnih problema – ekonomskih i socijalnih onih u čije su ime (po)činjeni ratni zločini i genocid. Prošlost se ne može sakriti, a nagomilani problemi će doći po naplatu svojim vinovnicima. Ma koliko teško bilo, jedino rješenje je uporno i strpljivo graditi zajedničku državu Bosnu i Hercegovinu, jer niti oni mogu otići iz BiH, niti mi možemo ukinuti entitet RS! Moramo učiniti sve da svi odgovorni za ratne zločine i genocid budu kažnjeni. Moramo nastaviti insistirati na povratku svih prognanika u njihove prijeratne domove i u RS, kao i svim dijelovima naše zemlje, graditi Bosnu i Hercegovinu komotnu za sve njene narode i građane uz sve naše međusobne razlike.

Bh. patrioti i antifašisti nikada neće prihvatiti 09. januar kao bilo kakav praznik, osim kao početak etničkog čišćenja i progona nesrpskog stanovništva što je rezultiralo i genocidom. Pitanje entitetskih i državnih praznika mora i može biti riješeno samo uz puni konsenzus svih naroda i građana Bosne i Hercegovine.

SDA smatra da predloženi Nacrt zakona o unutarnjim poslovima Federacije BiH nije prihvatljiv. Osnovni razlog za takvu ocjenu je činjenica da pojedine odredbe dovode u pitanje operativnu i(li) finansijsku samostalnost policije (između ostalog, smjena direktora policije od ministra i Vlade FBiH, obezvrjeđujući ulogu i funkciju Nezavisnog odbora i dr.)! Predložena rješenja značila bi korak unazad u odnosu na dostignuti nivo reformi policijskog sektora.

Na Konferenciji za medije govorio je predsjednik Savjeta SDA i predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH dr. Denis Zvizdić.

sda.ba