Komemoracija i dženaza u Tuzli: Predsjednik, ministar, insan Salko Bukvarević dao je sebe domovini

Komemoracija i dženaza u Tuzli: Predsjednik, ministar, insan Salko Bukvarević dao je sebe domovini

Komemoracija u povodu smrti federalnog ministra za boračka pitanja i potpredsjednika GO SDA  Tuzla Salke Bukvarevića održana je i u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli.

Komemoracija je upriličena nakon što je održana u Sarajevu, u prisustvu dužnosnika, prijatelja i članova porodice preminulog ministra.

Tokom komemoracije obratili su se predsjednik GO SDA Tuzla Salko Zildžić, član predsjedništva Patriotske lige Sakib Halilović, predsjednik KO SDA TK Fahrudin Skopljak, premijer FBiH Fadil Novalić…

„ Salko Bukvarević ostavio je neizbrisive tragove u političkom životu Tuzle, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine. Opisati njegov životni put bez mnogo riječi nije ni malo lahko, ali možda jedan opis obuhvata sva djela i htijenja ovog srcem i djelima velikog čovjeka. Predsjednik, ministar, insan Bukvarević je sebe dao domovini. Svoje i potrebe svoje porodice podredio je potrebama društva, države, saboraca, stranačkih kolega, simpatizera i onog običnog čovjeka kome je potreban putokaz i pomoć u društvu. Nikada se nije štedio za potrebe drugih, nije se štedio da primjerom prenese kakav treba da bude hizmećar i vođa. Pitao sam se ponekad, odakle mu snaga da na sve stigne, da svakog primi, da sve popamti i većinu potreba ispuni. Očigledno, Allah mu je dao bereket u gotovo svim poslovima koje je obavljao. Njegov životni put karakterišu i velika iskušenja kao i mnogi ostvareni uspjesi, od perioda agresije pa do današnjih dana. Bilo je kao što rekoh i uspjeha i padova, ali nikad posustajanja na putu borbe za bolje i pravednije društvo u kojem živimo. Pored mnogih činjenica izrečenih o životnom putu našeg ahbaba, brata, kolege, učitelja, jednoj i mi danas svjedočimo i njeni smo savremenici. Ta činjenica ogleda se u  iskazanom poštovanju, žalu i tuzi velikog broja dobrih i iskrenih ljudi te možemo  ustvrditi da u ova dva dana za našim dobrim Bukvarevićem, dunjaluk nama poznati tuguje a da mu se, ako Bog da, Džennet raduje. Bio je  prijatelj za poželjeti, jedan od najvrijednijih ministara u Vladi Federacije BiH, dobroćudan i dobar predsjednik, uzorit suprug, babo koji je pored svih obaveza koje je nosio na plećima, ipak podigao čestitu djecu. Za kraj ovog kratkog spomena na čovjeka koji nas je prerano napustio,  ali vjerujem i svjedočim da je ispunio svoju misiju, citirat ću kuranski ajet iz sure  Al-Fedžr, u značenju na bosanskom jeziku:

“A ti, o dušo smirena, vrati se Gospodaru svome zadovoljna, a i On tobom zadovoljan, pa uđi među robove moje i uđi u Džennet moj „ – naveo je u svom obraćanju Salko Zildžić.

Prisutnima se obratio i premijer Fadil Novalić:

– Rahmetli Salko Bukvarević bio istinski sin Bosne i Hercegovine. Jedan od onih tihih, ali izuzetno vrijednih sinova naše države. Skromnost i nenametljivost bile su, između ostalog, odraz njegovog dobrog vaspitanja. Bosna i Hercegovina bila mu je vrijedna, kao i njegova poštena rudarska porodica, koja ga je odgojila u duhu pravih ljudskih vrijednosti – rekao je premijer Fadil Novalić.

Naglasio je da “oni koji su u najtežim vremenima za odbranu naše države bili rame uz rame sa Salkom svjedoče o njegovoj hrabrosti. Svoj patriotizam osim na ratištu, Salko je dokazivao u svemu što je radio do kraja svog života”.

– U godinama koje je proveo na čelu boračkog ministarstva uradio je mnogo toga za dobrobit ove populacije, a samo on i oni koji su istinski pratili njegov rad znaju koliko je to bilo teško postići. I naravno znaju to borci i njihove porodice. Trudio se da svi u vlasti razumiju kako su upravo borci najzaslužniji što imamo državu Bosnu i Hercegovinu. Poseban osjećaj imao je za članove porodica šehida i poginulih boraca – kazao je federalni premijer.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iskoristio je priliku da porodici izjavi saučešće te dodao da je s rahmetli Bukvarevićem dugo sarađivao, još iz vremena kada je bio u Općinskom vijeću Tuzle.

– Svesrdno smo se borili ne samo za kanton, nego i za lokalnu zajednicu. Ostat će neizbrisiv trag iza Salke Bukvarevića i putokaz za buduće generacije kako se treba boriti za svoj grad, kanton i državu – rekao je Vujović.

Avdo Subašić predsjednik Udruženja boraca “Crni labudovi” i nekadašnji zamjenik komandanta ove jedinice u kojoj je tokom agresije bio i Bukvarević, rekao je da je sve iznenadila smrt njihovog saborca.

– Jednostavno je nestao za sedam do deset dana. U posljednjih pet godina intenzivno smo radili, ako nismo bili zajedno razgovarali smo telefonom. Teško se pomiriti da je naš Salko preselio na bolji svijet. To je bila jedna dobra duša, čovjek uvijek nasmijan, raspoložen, s njime ste mogli uvijek razgovarati na bilo koju temu. Htio je pomoći svakome, nikad se nije izmicao, a istovremeno bio je pravi patriota. Ako Bosna ima pravo patriotu, bio je to Salko Bukvarević – kaže Subašić.

On je podsjetio da je Bukvarević zajedno s herojem odbrambeno-oslobodilačkog rata Senadom Mehdinom Hodžićem, na prostoru tuzlanske regije formirao Patriotsku ligu.

– On je sve podredio odbrani BiH. Ja ga od tada znam. Dali smo maksimum da bi odbranili državu, ali i u miru smo nastavili kroz pomaganje porodica, borački zakon. Zakoni koje je radio su ga iscrpili, teško je bilo svima udovoljiti, a on je to sve nosio i prihvatao. Borio se za svakoga – zaključio je Subašić.

Nakon komemoracije, ispraćaj, dženaza i ukop ministra Bukvarevića su obavljeni u haremu Džindić džamije u Tuzli uz pridržavanje propisanih mjera Kriznog štaba.

 (Fena/ Faktor)