Kolegij SDA: SDA za koaliciju sa SBB i HDZ 1990

bakirvecernji

Kolegij SDA: SDA za koaliciju sa SBB i HDZ 1990

Dijeljenje


Stranka demokratske akcije (SDA) rado će ući u koaliciju sa Savezom za bolju budućnost (SBB) i Hrvatskom demokratskom zajednicom 1990 (HDZ 1990), rekao je nakon sjednice kolegija SDA predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović.

Dodao je kako će se rado odazvati pozivu Fahrudina Radončića, lideru SBB-a, na sastanak i kako se nada da će se to desiti uskoro.

Radončić se ranije susreo sa predsjedavajućim HDZ-a BiH Draganom Čovićem, koji također podržava ulazak SBB-a u vladajuću koalIciju.

Ukoliko se dogovor finalizira, proširena vladajuća koalicija na federalnom nivou, imala bi dvotrećinsku većinu za donošenje odluka u Parlamentu.

Izetbegović je na sjednici kolegija SDA rekao da ova stranka neće raskidati partnerstva niti sa jednom partijom s kojom ima potpisan sporazum, a to su za sada HDZBiH, Demokratska fronta (DF), Bh. patriotska stranka (BPS), Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) i A- SDA.

Što se tiče Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD), Izetbegović je kazao da se ova stranka podrazumijeva samo za federalni nivo i da je tu dobro došla, a da za državni nivo, kako je istakao, ostaju partneri sa Savezom za promjene.

‘Rad Vijeća ministara i Vlade FBiH jako dobar’

Naglasio je da SDA sa ovog nivoa neće izbacivati DF, ali ako oni odu iz vlasti da će SDA to poštovati i napraviti rekonstrukciju Vijeća ministara u skladu sa ranije potpisanim sporazumom.

Čelnici DF-a u junu su najavili da će njihovi ministri dati ostavke u Vladi FBiH, te da će ova stranka djelovati kao opozicija, kao i to da njihovi bivši koalicioni partneri SDA i HDZ BiH neće imati podršku poslanika DF-a u federalnom Parlamentu.

Izetbegović je komentarisao i sastanke koje je u proteklom periodu imao lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Dragan Čović sa liderima SNSD-a i SBB-a, Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.

“SDA smatra da je rad Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH jako dobar. Ne stoje kritike da imamo neki poseban problem kada je u pitanju rad ovih dviju vlada. Naravno, stoji da moramo imati 50 ruku u Parlamentu FBiH, ali kao što znamo stvari idu naprijed. Pojačan koalicioni kapacitet bi sasvim dobro došao.”

Izvor: balkans.aljazeera.net