Kolegij SDA: Hapšenja i pretresi u RS-u politički motivirana s ciljem zastrašivanja bošnjačkih povratnika

SDA-logo-slider-400x189

Kolegij SDA: Hapšenja i pretresi u RS-u politički motivirana s ciljem zastrašivanja bošnjačkih povratnika

Dijeljenje


Povodom masovnih pretresa kuća i hapšenja bošnjačkih povratnika od strane policije RS, Kolegij SDA je održao vanrednu sjednicu.

SDA još jedanput ponavlja svoju bezrezervnu opredijeljenost za borbu protiv ekstremizma, radikalizma i terorizma koja se mora voditi na zakonom propisan način i od zakonom propisanih institucija. To podrazumijeva da unaprijed postoji jasna sumnja na nedozvoljenu aktivnost, kao i uključenost i koordinacija s državnim strukturama za sprovođenje zakona. U konkretnom slučaju je jasno da je prekršen zakon, jer su izvršeni pretresi i hapšenja, a tek nakon toga se utvrđuje sumnja, a nadležne državne institucije uopće nisu bile uključene u ovu aktivnost.

Sve ovo upućuje na zaključak da se radi o zloupotrebi sa političkim motivima, a s ciljem zastrašivanja povratničke populacije koja je već jedanput doživjela egzodus, zločin i genocid.

Kolegij SDA zahtijeva od Vijeća ministara BiH i nadležnih državnih institucija za sprovođenje zakona da se uključe i pruže zaštitu povratnicima.

Zaduženi su funkcioneri SDA da hitno obiđu područje gdje su izvršeni pretresi i hapšenja.

sda.ba