Kolegij SDA: Ako se u pitanje dovede Dejtonski sporazum prvo nestaju entiteti

SDA-logo-slider-400x189

Kolegij SDA: Ako se u pitanje dovede Dejtonski sporazum prvo nestaju entiteti

Dijeljenje


Kolegij SDA na današnjoj sjednici ponovo je upozorio da najavljeni referendum predsjednika RS Milorada Dodika o Sudu i Tužilaštvu BiH predstavlja opasnu aktivnost koja Bosnu i Hercegovinu može odvesti u destabilizaciju.

Pozivamo predsjednika RS Milorada Dodika da povuče svoj prijedlog, a Narodnu skupštinu RS da ne donosi odluku o referendumu.

Sud i Tužilaštvo BiH su institucije koje su u nadležnosti države,a ne entiteta i svako zadiranje entiteta u kompetencije države predstavlja grubo kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Ukoliko dođe u pitanje Dejtonski sporazum onda će se prvo dovesti u pitanje postojanje onoga što je nastalo u Dejtonu,a to su entiteti.

SDA poziva OHR, Vijeće za implementaciju mira i međunarodnu zajednicu da najozbiljnije shvate ove najave, jer se radi o aktivnosti sa nesagledivim posljedicama. Međunarodna zajednica mora reagirati u skladu s obavezama iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, ovo zaustaviti na samom početku i onemogućiti da Skupština RS donese bilo kakvu odluku o referendumu.

Također, pozivamo agencije za sprovođenje zakona,Tužilaštvo i Sud BiH da pomno prate razvoj događaja, te da blagovremeno reagiraju kako bi se zaštitio ustavnopravni poredak BiH.

sda.ba