KO SDA TK: Pozivamo Vladu TK da preuzme odgovornost i podnese ostavku!

14rsvtk 23122013

KO SDA TK: Pozivamo Vladu TK da preuzme odgovornost i podnese ostavku!


˝Najblaže rečeno neodgovornost aktuelne vlasti na čelu sa SDP-om u svim segmentima života i rada na području Tuzlanskog kantona prouzročila je rast nezaposlenosti, pad privrednih aktivnosti u TK, čemu su zasigurno doprinijele česte rekonstrukcije Vlade, deficit u budžetu od 46 miliona, što je za posljedicu imalo odsutnost finansiranja ekonomske politike u oblasti zapošljavanja, opstruiranje donošenja zakona o poticajima privredi, zanemarivanje potrebe povezivanja radnog staža radnicima kojima u prošlosti doprinos za PIO nisu platila preduzeća u državnom vlasništvu, odustajanje od regresiranje kamata za kredite za otpočinjanje biznisa, izostanak podrške projektima industrijskih zona u općinama i slično˝, karakteristike su koje su prema mišljenju Kantonalnog odbora SDA TK obilježile 2013. godinu.

Navode da se u oblasti analize raspodjele poreskih prihoda u Federaciji BiH ništa nije učinilo, pa se predizborno obećanje SDP-a da će Tuzlanski kanton dobiti ranije nepravedno uskraćene prihode više i ne spominje, a kao poseban problem naveli su gušenje demokratije u obrazovanju, ukidanje autonomije obrazovnih ustanova i potpunu politizaciju osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja. ˝To potvrđuju smišljene i nezakonite smjene rukovodne i upravljačke strukture ustanova obrazovanja. U prilog tome ide i izostanak podrške izgradnje Kampusa za potrebe Univerziteta u Tuzli i katastrofalno stanje u obrazovanju uopće˝, piše u izvještaju.

˝Također, ozbiljan problem je akumulirani gubitak UKC-a Tuzla, koji se ne može riješiti bez jasnog opredjeljenja Vlade Tuzlanskog kantona da se sačini i realizuje strategija finasiranja zdravstvene zaštite u Tuzlanskom kantonu˝, mišljenja su u SDA.

Kako je navedeno, o neodgovornom odnosu SDP-ove Vlade i njenih koalicionih partnera govori i kašnjenje plaća i naknada za topli obrok, neisplaćivanje obaveza majkama porodiljama, socijalnim kategorijama, Komisiji za polaganje vozačkih ispita za 2012. i 2013. godinu, neisplaćivanje poticaja primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, te namjenskih sredstava prema općinama Tuzlanskog kantona itd.

Kažu sve navedeno upućuje da će godina pred nama, 2014. biti izuzetno teška za građane TK. ˝To se da zaključiti na osnovu metodologije usvajanja budžeta TK. Naime aktuelna vlast (SDP-a, S BIH, i drugi) usvojili su budžet koji je u suprotnosti zakonskim odredbama. Konkretnije, planiran je i urađen suprotno uputama Fiskalnog vijeća F BiH, usvojen je bez podrške sindikalnih organizacija koji su partneri Vladi Tuzlanskog kantona, usvojen je bez podrške Socijalno ekonomskog vijeća, a na Vladi je izostala podrška ministrice finansija iz SDP-a. Očito je da je budžet Tuzlanskog kantona za 2014. godinu u iznosu od 495 miliona usvojen kako bi zadovoljio apetite SDP-a i aktuelne Vlade. Kako objasniti da je u budžetu u startu planirano 109 miliona deficita, osim da se radi o predizbornom budžetu˝, smatraju SDA-ovci.

Kako su kazali, posljednji događaji koji govore “kako doći do radnog mjesta” su potvrde šta su interesi aktuelne vlasti. ˝Poznato je da je Vlada (SDP i SBiH) da bi zadovoljila svoje apetite mjenjala i zakone. To ilustruje i izmjena Zakona ZZO,(mada nije jedina), koja je trebala omogućiti da se sklone one koji im smetaju (direktor) i dovede “pogodna osoba”. Epilog je svima poznat. Zbog svega navedenog a u interesu građana Tuzlanskog kantona, pozivamo Vladu, koja je mjenjajući zakon dovela do ovako sramnih događaja koji su u negativnom svjetlu doveli Tuzlanski kanton na naslovnice svih medija, preuzme odovornost i podnese ostavku˝, poručili su.

Kantonalni odbor SDA Tuzlanskog kantona će pratiti i u skladu sa opozicionim radom ukazivati na propuste i greške aktuelne vlasti, a na građanima je da u izbornoj 2014. godini sumiraju rezultate rada svih i daju svoj glas onima koje smatraju da su sposobniji i bolji od aktuelne vlasti, kazali su iz SDA i svim građanima poželjeli sretnu i uspješniju 2014. godinu.

(Danas.info)