Klub vijećnika: U Tuzli se život odvija normalno uz poštivanje mjera, zašto bi sjednice Gradskog vijeća bile izuzetak

Klub vijećnika: U Tuzli se život odvija normalno uz poštivanje mjera, zašto bi sjednice Gradskog vijeća bile izuzetak

Klub vijećnika SDA  Tuzla smatra da većina  u Gradskom vijeću Tuzla zloupotrebljava pandemiju i stanje prirodne nesreće te je stoga u najavi i nova izmjena Poslovnika o radu Gradskog vijeća kako bi se sjednice i dalje održavale elektronskim putem.

Zbog neodržavanja otvorenih sjednica vijećnici ne mogu na vrijeme reagovati na zaključke Gradskog vijeća, a dužni smo kao izabrani zastupnici građana da što bolje zastupamo njihove interese, podnosimo vijećnička pitanja, inicijative.

S obzirom da se u Tuzli u skladu sa odredbama Kriznog štaba vrši okupljanje građana uz poštivanje propisanih mjera i na otvorenim i u zatvorenim prostorima, ne  vidimo razlog zašto bi sjednice Gradskog vijeća kojima prisustvuje u prosjeku 50 osoba  (rukovodstvo GV, vijećnici, predstavnici stručnih službi i medija) bile izuzetak.

Sumnjamo da je namjera većine u GV Tuzla da sakriju od predstavnika građana mnoge informacije, od ovih u vremenu stanja prirodne nesreće do onih koje mogu značiti kupovinu izborne volje građana njihovim novcem na netransparentan način.

Mnogi građani pitaju vijećnike: Šta to gradonačelnik Imamović krije od građana te izbjegava održavanje sjednica Gradskog vijeća?

Dok gotovo sva vijeća u FBiH kao i Skupština TK održavaju sjednice poštujući mjere kriznih štabova, dok rudari, doktori, građevinci rade, dok se otvara ljetna sezona na Panonici jedino ne rade vijećnici GV Tuzla zbog nesposobnosti gradske većine da organizira normalnu sjednicu. Da li je većina u GV Tuzle upitna? Ako jeste, to nije i ne smije biti razlog neodržavanja sjednica Vijeća.

Sve ono što je dobro za građane podržat će vijećnici SDA.