Jedan od temelja Armije RBiH i Crnih labudova: Ovo su najhrabriji Tuzlaci, nemojte ih zaboraviti

izlozba-tuzla-658x316

Jedan od temelja Armije RBiH i Crnih labudova: Ovo su najhrabriji Tuzlaci, nemojte ih zaboraviti

Dijeljenje

U povodu Dana državnosti Bosne i Hercegovine sinoć je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli otvorena izložba ratnih fotografija pripadnika Patriotske lige Tuzla.

Autor fotografija je jedan od najboljih bosanskohercegovačkih fotoreportera Amel Emrić, koji je zabilježio neke od najvažnijih trenutaka pripadnika Patriotske lige.

Kako nam je kazao Muhamed Alić, predstavnik Kluba Patriotske lige Tuzla, na fotografijama se tuzlanski heroji koji su dali svoje živote za odbranu domovine, ali i oni koji su preživjeli agresiju i rat. Na fotografijama su tuzlanski borci na raznim ratištima, poput onih u Kalesiji i Teočaku.

– Fotografije se nalaze na panelima. Svaki panel je zasebna priča. One oslikavaju situaciju shodno vremenskom periodu. Od 1991., 1992., 1993. godine… Tu su mitinzi, iščekivanje primirja, odlaganje naoružanja rezervista, dolazak izbjeglica u Tuzlu, do našeg spajanja sa jedinicom Crni labudovi – kazao nam je Alić, dodajući da će ova izložba u narednom periodu biti korištena za obilježavanje značajnih datuma, kako onih od državnog značaja, tako i onih lokalnog značaja.

Ističe da je Patriotska liga Tuzla jedan od temelja stvaranja elitne jedinice Armije R BiH Crni labudovi, ali i embrion stvaranja Armije RBiH na ovim prostorima.

– Tuzlanske jedinice su imale višenacionalni sastav. To se može vidjeti na panelima. Kod nas je bilo katolika i pravoslavaca. Neki od njih su poginuli braneći našu zemlju – kazao je Alić.

On je poručio generacijama koje dolaze da ne trebaju i ne smiju zaboraviti prošlost, ali da se trebaju boriti za ljepšu i svjetliju budućnost.

Na otvaranju izložbe prisutnima se obratio i Salih Kulenović, predsjednik Saveza udruženja boraca Patriotske lige BiH. 

Obraćajući se prisutnim saborcima, nekadašnji pripadnik Patriotske lige Tuzla i jedan od komandanata u jedinici „Crni labudovi”, a danas federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno- oslobodilačkog rata Doc. dr. Salko Bukvarević, je naglasio „da je osnovno opredjeljenje resornog ministarstva i Vlade Federacije BiH da se dostignuti stepen prava i obim izdvajanja sredstava za prava boračke populacije neće umanjivati.” Posebno je istakao „da će se u narednom periodu zalagati za zapošljavanje djece šehida, jer nas na to obavezuje naš dug prema šehidima koji su temelj slobodne Bosne i Hercegovine”.

Izložba će biti otvorena sedam dana, a svi građani koji žele saznati ko su neki od najvećih heroja proteklog rata, trebaju posjetiti Bosanski kulturni centar.

Također, u povodu Dana državnosti BiH održana je i Svečana akademija na kojoj je o liku i djelu prvog predsjednika međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta bosanske armije rahmetli Alije Izetbegovića govorio dr. Hilmo Neimarlija.


izlozba salih kulenovic

izlozba salko bukvarevic


PL1
PL8
jedinica 23godina poslije

(S.K./Faktor.ba)