Javna tribina ” Uredimo Tuzlu po mjeri svih građana ” održana u MO SDA ” Šićki Brod “

tribinasicki2012007

Javna tribina ” Uredimo Tuzlu po mjeri svih građana ” održana u MO SDA ” Šićki Brod “

 

tribinasicki2012010
Javna tribina ” Uredimo Tuzlu po mjeri svih građana” koju organizuje Općinski odbor Stranke demokratske akcije Tuzla održana je u Mjesnom ogranku SDA Šićki Brod. Uvodničari na tribini bili su član Izvršnog odbora SDA Tuzla i vijećnik SDA u Općinskom vijeću gospodin Sabahudin Imamović, član Izvršnog odbora SDA Tuzla gospodin Semir Fejzić te član Izvršnog odbora SDA Tuzla i zamjenik predsjednika Skupštine Tuzlanskog kantona gospodin Bajazit Jašarević. Uvodnu riječ dao je predsjednik Mjesnog ogranka SDA Šićki Brod gospodin Sead Brkić.

Pažnju velikog broja okupljenih građana privukla su izlaganja svih uvodničara koji su govorili o pravnom statusu mjesnih zajednica, unapređenju rada javnih preduzeća u općini Tuzla shodno ekonomskim prilikama, stvaranju ambijenta za zapošljavanje i drugim važnim pitanjima.

Naglašeno je da povećanje cijena komunalnih usluga nije rješenje za saniranje nepovoljnog poslovanja javnih komunalnih preduzeća u općini Tuzla, nego da je potrebno više investiranja kroz kapitalna ulaganja Općine i povoljne uslove kreditiranja. Jedan od izlaza, kako je rečeno, je drugačiji pristup prema korisnicima, kvalitetnija usluga i obostrano povjerenje. Prioritet u radu Općinskog vijeća i izvršne vlasti trebala bi biti podrška tim preduzećima, kadrovsko jačanje i tehničko opremanje.

tribinasicki2012014
U vezi sa trenutnim statusom mjesnih zajednica, istaknuto je da mjesne zajednice u općini Tuzla još uvijek nisu pravni subjekti tako da nisu predviđena ni sredstva koja one mogu koristiti u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti. To znači i da građanima nije na pravi način omogućeno da participiraju u radu mjesne samouprave, odnosno ne mogu da biraju organe mjesne zajednice te da aktivno rješavaju svakodnevna pitanja u svojoj sredini kao što je kanalizacija, voda, rasvjeta, grijanje itd. Stoga će Klub vijećnika SDA u Općinskom vijeću Tuzla u narednom periodu poduzimati aktivnosti na rješavanju ovog stanja.

Građani su na javnoj tribini upoznati sa činjenicom da su Centri civilnih inicijativa pokrenuli projekat revitalizacije mjesnih zajednica u smislu da se ojača uloga mjesne samouprave. To podrazumijeva jačanje koordinacije sa nevladinim sektorom i educiranje građana i aktivista u organima mjesnih zajednica kako bi bili svjesni svojih prava i obaveza.

Općinski odbor SDA Tuzla smatra da se mjesne zajednice trebaju urediti po načelima Zakona o principima lokalne samouprave što znači omogućavanje građanima da učestvuju u izboru svojih predstavnika, da se obezbjede sredstva za rad mjesnih zajednica te da se izradi Statut i pečat mjesne zajednice.

tribinasicki2012009
Kada je riječ o jednom od najvažnjih pitanja za sve građane, a to je zapošljavanje, rečeno je da će u narednom periodu glavni projektni zadatak Stranke demokratske akcije Tuzla biti zapošljavanje i stvaranje privrednog ambijenta kako bi Tuzla postala stvarni centar regije Sjeveroistočna Bosna.

Građani Šićkog Broda aktivno su svojim pitanjima i diskusijama učestvovali u radu tribine.

Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla