Jasna Hadžiselimović, kandidatkinja SDA Tuzla za Gradsko vijeće: Imamo Plan za bolju Tuzlu!

Jasna Hadžiselimović, kandidatkinja SDA Tuzla za Gradsko vijeće: Imamo Plan za bolju Tuzlu!

U okviru ugovorenog političkog oglašavanja predstavljamo kandidate SDA Tuzla za Gradsko vijeće Tuzla.

Kroz odgovore na četiri pitanja danas predstavljamo Jasnu Hadžiselimović.

Ko je Jasna Hadžiselimović?

Rođena sam 1964. godine u Tuzli.  Mislim da me u Gradu mnogi znaju. Prije svega sam majka, supruga, učitelj i radnik u kulturi. Učim druge, ali i danas imam učitelje. Učim i dalje, bez obzira na godine i iskustvo. Također radim i kao likovni i književni kritičar, lektor i recenzent brojnih naučnih i autorskih radova. Član sam žirija Tuzla film festivala i Festivala “Sevdalinko u srcu te nosim” i član U.O. ULU TK. Kultura i  obrazovanje su oblasti u kojima aktivno stručno doprinosim preko trideset godina. Trenutno se sa  grupom entuzijasta borim da sevdalinku dovedemo na listu UNESCO-a nematerijalne kulturne baštine BiH. Devet godina sam bila direktorica Srednje medicinske škole u Tuzli i za moj rad, kao krunu za  pomoć djeci iz boračke populacije – djeci šehida i RVI, dobila sam zahvalnicu boraca Armije BiH. Ta zahvalnica je kruna moga rada kao materijalna satisfakcija, a svako dijete koje je postalo zdravstveni profesionalac je moja moralna medalja.

Zašto je SDA Vaš politički izbor?

Davno sam izabrala ovu političku opciju, Stranku demokratske akcije, jer sam patriota i čuvar Bosne  i Hercegovine kroz nekoliko aspekata. Čuvar sam naših tradicijskih vrijednosti, nematerijalne kulturne  baštine, učitelj prošlih i budućih generacija. Čuvar sam BiH kroz rad i najčistije vrijednosti ove stranke koja  je istovremeno, jedina konstanta u vjernosti i očuvanju nam jedine države. SDA i rahmetli predsjednik  Alija Izetbegović su stali na bedem odbrane BiH i dok sam živa u ovoj zemlji Bosni,  poštovaću svaki napravljen korak odbranjen krvlju i životima boraca Armije BiH, vođenim idejom SDA  koja je bila naša amajlija. SDA je politička konstanta. U proteklih trideset godina mnogi su je htjeli srušiti, umanjiti njen značaj. Svaki udar SDA je primila stoički i potom je postala samo jača, stabilnija,  sa znalcima i profesionalcima koje veže ljubav za domovinu, BiH.

 Zašto bi glasači na predstojećim izborima trebali dati glas baš Vama?

Zašto glasati za mene i za ženu uopće? Znam da mogu dati svoj doprinos u stvaranju boljih prilika  za našu djecu, naše majke, naše porodice… jer žena je ta koja svu problematiku porodice, edukacije  djece nosi na svojim plećima. Želim olakšati ženi. Omogućiti da škola postane funkcionalnija, da škola  dođe do učenika, a ne da učenik iz rubnih dijelova grada po neasfaltiranim putevima po sat i po  pješači do škole – a sve u Gradu Tuzla. Želim olakšati mladoj majci da ima obdanište u svojoj mjesnoj  zajednici. Želim omogućiti da sneno dijete ne ulazi u autobus do prvog obdaništa u gradskoj jezgri.  Želim djeci vratiti djetinjstvo, poput naših gradskih djetinjstava. Želim djetetu vratiti igralište, koš, mjesto gdje se sigurno i neometano može igrati u svom bližem okruženju. Nažalost, sada su to  deponije smeća sa pokidanim i dotrajalim ogradama. Želim ponovo okoliš oživjeti pokošenom travom  i izvan gradske jezgre. Želim ljekara dovesti pacijentu, želim učitelja dovesti  učeniku. Želim naknadom motivirati mladu ženu da rađa, dati joj pravo i priliku za materinstvo. Želim Tuzli vratiti  pozorište. Magistrirala sam teatrologiju na temu ” Derviš Sušić na scenama profesionalnih i  alternativnih pozorišta u BiH”. Radila sam tezu i osjećala ponos na historijat našeg Narodnog  pozorišta. Imali smo Rigoleto, operu, želim to ponovo. Želim ponovo pozvati teatarsku publiku u  pozorište Grada Tuzle. Vratiti dostojanstvo glumištu, i glumcu, dramaturgu, producentu omogućiti raskoš kreativnog čina, lišiti ga poniženja da moli u procesu stvaranja umjetnine za dinar kako bi  se nešto postavilo na scenu. Umjetnik je stvaralac, nije prosjak i ne mora biti.

Ukoliko Vas građani budu izabrali kao budućeg vijećnika u GV Tuzla, šta konkretno od Vas mogu očekivati?

Predgrađe i grad se moraju izjednačiti, približiti. Treba se prestati sa šminkanjem samo Trga i gradske jezgre, uvesti urbani dah i osjećaj da je građanin Tuzle i onaj u Grabovici, Moluhama, Vršanima. I on ima pravo doći do kuće asfaltiranim putem osvijetljenim uličnom rasvjetom. Za tog građanina ću se boriti iz vijećničkih klupa. Boriti ću se i da se olakša ženi, majci, supruzi život u ovom gradu. Naravno, sve što sam prethodno navela ne mogu uraditi sama i treba mi Vaša podrška.

Od vas građani ne tražim plakete. Tražim priliku da pomognem Vama i našoj djeci da žive život u lijepom, evropskom, ugodnom Gradu  Tuzla.