Jašarević: Elektroprivreda je spremna za ulaganje u rudnike

jasarevic1012

Jašarević: Elektroprivreda je spremna za ulaganje u rudnike

Dijeljenje


– U rudnicima koji su u koncernu Elektroprivrede BiH stanje je izuzetno složeno. Rudnici se nalaze pred potpunom propašću djelatnosti, jer su dugo vremena proizvodili manje od potrebnih količina uglja, izjavio je za RTVTK direktor Elektroprivrede BiH, Bajazit Jašarević.

– Elektroprivreda je spremna ulagati u rudnike. U toku je analiza njihovog trogodišnjeg plana poslovanja, a do 2017. godine se očekuje povećana proizvodnja uglja čime bi se stvorili preduslovi i za samostalno otplaćivanje nagomilanih dugova. Kao razlog zbog kojeg su rudnici u teškoj situaciji navodi se nedostatak investicija koje bi bile opravdane i koje bi za rezultat imale veće količine uglja, kaže direktor Jašarević. Kako bi stabilizovali njihovo poslovanje Elektroprivreda BiH je uz podršku Vlade Federacije od menadžmenta svih rudnika zatražila plan trogodišnjeg ulaganja na osnovu kojih će biti određena finansijska sredstva za ozbiljna investiranja. Na taj način bi se dostiglo pozitivno poslovanje i proizvodnja iz koje bi rudnici plaćali zaostale obaveze.

– Gledamo svaki rudnik jednako, ali želimo da istaknemo da je strateška vrijednost rudnika “Kreka” i “Kakanj” posebna zbog njihove veličine i količine uglja koju proizvode za TE Tuzla i Kakanj, izjavio je Bajazit Jašarević, v.d. direktor JP Elektroprivreda BiH.

Priča o odvajanju rudnika “Šikulje” iz koncerna značila bi smanjenje energije koju treba usmjeriti na povećanje proizvodnje uglja, kaže Jašarević.

– Mi možemo pomoći samo jedinstvenoj Kreki. Jedinstvenu smo je dobili od onih koji su je vodili prije nas i predlažem da ova generacija ostavi jedinstvenu Kreku za generacije koje dolaze iza nas. Jedinstvena Kreka ima veću ekonomsku moć, fleksibilnost i jednostavno je jača nego kad bi se rudnici cijepali, jer dešavaju se kvarovi na pojedinim rudnicima i mi ćemo praviti takav razvoj rudnika da kada imamo problem na jednom od kopova ili jama onda će drugi preuzeti tu količinu da bismo što prije dobili ugalj u količinama koje trebaju energetskom sistemu BiH, industriji i širokoj potrošnji, dodaje jašarević.

Od nove uprave rudnika “Kreka” zatraženo je da u narednoj godini dostigne proizvodnju od 2.200.000 tona.

– To je opravdan napredak. Moram reći da je u posljednjih dvadesetak dana došlo do ozbiljnog napretka. Mi moramo u Kreki dostići 2.200.000 tona godišnje. I na kraju moramo imati Kreku koja može snabdijevati ugljenom novi blok u TE Tuzla, blok 7, kaže Bajazit Jašarević, v.d. direktor JP Elektroprivreda BiH.

– Izdvajanjem sredstava za investiranje u rudnike Elektroprivreda BiH je pokazala koliko su rudnici važni za ovo preduzeće, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu, dodaje Jašarević. Oprema će u rudnik “Kreka” stizati u fazama, a najkasnije za dvije godine će biti kompletirana. Očekivanja su da do kraja 2016. godine dostigne održivog poslovanja, a 2017. poslovanje iz kojeg će vraćati nagomilane dugove.

(tuzlarije.net – RTVTK)