Izložba u Arhivu TK:Vršani otrgnuti od zaborava

2vrcvrc

Izložba u Arhivu TK:Vršani otrgnuti od zaborava

Kao umjetnički direktor Likovne kolonije “Vršani”, predsjednik Građanskog udruženja “Baština”, historičar, a prije svega slikar i neimar ljepote, Fikret Jahić Vršanin se zajedno sa svojim saradnicima zalagao da Likovna kolonija “Vršani” postane tradicionalan umjetnički događaj koji može da svjedoči kulturni identitet Tuzlanskog kantona i regije. U prilog tome, a i u povodu obilježavanja 6. aprila, međunarodnog priznanja nezavisnosti i suverenosti Bosne i Hercegovine, JU Arhiv TK, BZK “Preporod” Tuzla, Društvo arhivskih zaposlenika TK, i UG Baština organizovali su izložbu slika sa Likovne kolonije “Vršani 2013”, koja je otvorena u prostorijama JU Arhiv TK.


Fikret Jahić je izrazio zadovoljstvo što je Likovna kolonija “Vršani” postala tradicionalna smotra umjetničkog stvaralaštva i što svake godine okupi veliki broj zaljubljenika u likovnu umjetnost. Pored toga, u planu je niz novih projekata za ovo mjesto.

3vrcvrc
– Ova izložba zapravo predstavlja presjek svega onoga što smo uradili na zadnjoj koloniji. Izvršili smo odabir slika i izložili 28 eksponata vrijednih pažnje. Moram da istaknem da smo uspjeli od Likovne kolonije “Vršani” da napravimo tradicionalni događaj, a sa druge strane, gotovo da nismo imali nikakve podrške od nadležnih institucija za kulturu. Pozitivna strana priče o koloniji je da je ona iznjedrila dosta dobrih stvari u Vršanima. Dakle, popravili smo i renovirali mezarje koje ima društveno-historijsku vrijednost, planiramo da sredimo mekteb te nekoliko bunara koji su stari više od 300 godina – rekao je za Tuzlarije Fikret Jahić Vršanin.

Učešće na prošlogodišnjoj koloniji uzelo je 30 umjetnika sa područja Tuzlanskog kantona i šire. Na slikama koje su izložene u Arhivu uglavnom preovladavaju motivi Vršana i kulturne vrijednosti koje bosanski narod čine posebnim i prepoznatljivim.

1vrcvrcU katalogu pripremljenom za izložbu, profesor Mirzet Ibrišimović o Likovnoj koloniji “Vršani” je zapisao “Očovječenje prirode na slikama nastalih na Likovnoj koloniji Vršani 2013., svojevrsna je suptilna intervencija likovnih umjetnika u pokušaju retuširanja razbludne strane ljudske prirode. Čovjek se nehumano ponio prema ruralnoj idiličnosti Vršana, zagadivši, onečistivši, nemareći o estetici drveća ili umiroveljnih kuća koje se urušavaju u njegovoj suicidnoj ćutnji. Međutim, u izložbenoj postavci priroda i kuća dobijaju produbljene vizije u misiji idejnosti umjetnosti i umjetnika koji se nisu oglušili na zaglušujuću umiruću tišinu naše duhovne komponente mikrokosmosa na Vršanima poviše Tuzle”.

Izložba će biti otvorena narednih deset dana.

S.P.

(tuzlarije.net)