Izložba ” Blago Gornje Tuzle”: Očuvanje bosanskog identiteta

izlozbagt024

Izložba ” Blago Gornje Tuzle”: Očuvanje bosanskog identiteta

U Društvenom domu u Gornjoj Tuzli u četvrtak 23. januara 2014. godine je u organizaciji MO SDA Gornja Tuzla pred velikim brojem članova i simpatizera SDA otvorena izložba starina, fotografija, portreta i ručnih radova ” Blago Gornje Tuzle”. Zlatni sponzor manifestacije je Opštinski odbor SDA Tuzla.

Na izložbi su predstavljeni eksponati iz neolitskog doba, Osmanskog carstva, Austro-Ugarske monarhije pa sve do današnjih dana.

izlozbagt029
izlozbagt032
Izložba se sastoji od 4 teme koje su međusobno povezane.

„ Prva tema ove izložbe nam svjedoči o nekadašnjem sjaju i važnosti Gornje Tuzle kroz vijekove. Razni eksponati koji su izloženi datiraju iz neolitskog doba, Osmanskog carstva, Austro – Ugarske monarhije pa sve do današnjih dana, i govore nam ekonomskom i kulturnom usponu Gornje Tuzle i njezinom značaju u tim vremenima.
Svi posjetioci imaju priliku da vide keramičke ostatke posuda iz neolitskog doba starih preko 4500 godina p.n.e. Takođe imamo i nekoliko eksponata koji govore o prisutnosti mora na ovim prostorima prije nekoliko miliona godina. To su okamenjene morske školjkice koje su pronađene u Gornjoj Tuzli kao i vrlo zanimljiv predmet sahan ili šljem iz 1084 godine.
Iz kulturnog naslijeđa Osmanlija i novijeg vremena imamo veliki broj posuđa, oruđa, oružja i raznih predmeta koji su samo jedan djelić iz malih kućnih muzeja Gornjotuzlaka.
Druga tema sadrži fotografije našeg rahmetli učitelja i velikog čovjeka Osmana Hajdarevića koji je svojom fotografijom zabilježio mnoge trenutke u životima Gornjotuzlaka. Ostavio je neizbrisiv trag u vremenu u kojem je živio. Takođe uz ove, možete vidjeti i veliki broj fotografija građevina Gornje Tuzle, njenih panorama i još mnogo toga što su napravili fotografi amateri iz Gornje Tuzle, kao i umjetničke fotografije priznatog tuzlanskog fotografa Senaida Muminovića.
Treći dio izložbe se sastoji od portreta u olovci u boji, našeg sugrađanina Muradifa Mehičića koji je na svojstven način dočarao ljude koji su bili prepoznatljivi svakom Gornjotuzlaku. Među tim portretima veliki broj ljudi više nije među nama.
Četvrti dio izložbe su nezaobilazni ručni radovi Gornjotuzlanki koji se danas nalaze u mnogim domovima stanovnika Tuzlanskog kantona pa i šire „ – kazao je Haris Alajbegović, u ime organizatora.

izlozbagt033

izlozbagt009

Veliki doprinos ovoj izložbi dala je Asocijacija mladih MO SDA Gornja Tuzla i Asocijacija žena Mjesnog odbora SDA Gornja Tuzla, koje su se pobrinule da se svi posjetioci osjećaju ugodno i lijepo uz Bosansku sofru. Same pripreme za sofru trajale su skoro mjesec dana, a svi gosti imali su priliku probati slana i slatka jela koja se gotovo pa više i ne spremaju u savremenim domaćinstvima.

izlozbagt092

izlozbagt043

„ Ovo su tradicionalna gornjotuzlanska jela. Osim pita koje se i danas kuhaju tu su i ćora pita, havlapita, zatim tu su razna jela sa pilećim mesom i rižom, sa geršlom, proha, rešedija, nišeste, pelte itd. „ – istakla je Zekija Sulejmanović, članica Izvršnog odbora Asocijacije žena OO SDA Tuzla.

izlozbagt050
izlozbagt028
O tradiciji Gornje Tuzle govorila je u ime organizatora Sanela Jasenčić, upravnica Društvenog doma Gornja Tuzla. „ Gornja Tuzla je specifična po mnogočemu. To je jedna mala čaršija koja se nalazi sa istočne strane grada Tuzle i jedna je od četrdeset mjesnih zajednica općine Tuzla. Veći broj stanovništva je islamske vjeroispovijesti sa podružnicama Tetima, Kosci i Kovačica. Imamo osnovnu školu, poštu, vatrogasni dom, društveni dom. Orijentalni prikaz života se vidi na svakom koraku. Tu su objekti islamske kulture, gdje imamo i Djevojačko turbe, pet džamija koje su obnovljene, baruthanu, trg sa Šehidskom česmom koja se takođe uklapa u taj ambijent.”

presjecanje

izlozbagt087
Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Tuzla doc.dr. Salko Bukvarević zahvalivši se svima koji su dali doprinos u organizaciji ovog događaja. „ Kulturna baština je zaista blago jednog naroda i naša obaveza je da to čuvamo i prezentiramo. SDA podržava ovakve projekte jer je osnovno opredjeljenje ove stranke bosanski identitet i evropski put BiH. Upravo ovim događajem u Gornjoj Tuzli daje se doprinos u očuvanju bosanskog identiteta i bosanskog čovjeka. Mjesnom odboru Gornja Tuzla se zahvaljujem i čestitam na realizaciji ovog programa. Ovdje su večeras pored građana Gornje Tuzle vijećnici SDA, članovi Izvršnog odbora SDA Tuzla, predstavnici mjesnih ogranaka SDA, predstavnici i članovi Asocijacije „ Fatma”, Asocijacije žena i Asocijacije mladih SDA. Svi skupa dajemo podršku Gornjoj Tuzli, njenom razvoju i Mjesnom odboru SDA Gornja Tuzla i tome da Gornjotuzlaci dalje nastave sa ovako dobrim projektima „ – kazao je Bukvarević.

Pored brojnih Gornjotuzlaka i prijatelja Gornje Tuzle, ovaj događaj svojim su prisustvom uveličali i gosti iz Palestine koji su željeli da se upoznaju sa običajima i tradicijom ovih prostora.

Svim zaslužnim pojedincima koji su dali doprinos u realizaciji izložbe ” Blago Gornje Tuzle” Mjesni odbor SDA Gornja Tuzla je dodijelio zahvalnice.

Izložba će biti otvorena do kraja ove sedmice.

1515

izlozbagt052
Služba za odnose s javnošću OO SDA Tuzla