Izetbegović: Ustav BiH se mora poštovati, nema popuštanja

Izetbegović: Ustav BiH se mora poštovati, nema popuštanja

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je, komentirajući jučerašnju odluku političkih predstavnika iz Republike Srpske, danas u Sarajevu izjavio novinarima kako misli, za početak, da će da glasaju suzdržano „tako da nećemo imati odluka“.

– Slutim otprilike da će u tom smjeru krenuti i vršiti dalji pritisak, a mi nećemo moći pred tim pritiskom da popustimo. Dakle, pokušali su da u RS faktički uzurpiraju, oduzmu zemljište. Ustavni sud je to, po našoj apelaciji, odbranio. Sad se traži da mi faktički oslabimo taj sud, kako bi ubuduće mogle takve odluke vlasti u RS-u da prolaze. Mi to nećemo uraditi – kazao je Izetbegović.

Po njegovim  riječima, od strane RS-a se pokušava „odabirati ono što im odgovara, kao sa ‘švedskog stola’, a ono što im ne odgovara pokušati ignorisati, pokušati ukloniti, tako da se omogući faktički dominacija entiteta nad državom“.

– Mi to nećemo ni po koju cijenu dopustiti. Ako treba ući će se ponovno u krizu. U ovoj državi će se poštovati Ustav i u ovoj državi će se poštovati vladavina zakona – istaknuo je Izetbegović.

Podsjetio je da je cijela prošla godina izgubljena „u jednom napadu na vladavinu zakona, i nije prošlo“.

– Jedino što je dobro iz te čitave krize, što se morala ispoštovati vladavina zakona, odnosno strategije, zakoni i sve ostalo što je u međuvremenu bilo prihvaćeno – kazao je Izetbegović.

Upitan da prokomentira najavljeni sastanak lidera SNSD-a i HDZ- BiH Milorada Dodika i Dragana Čovića danas popodne, Izetbegović je odgovorio kako ne misli da će biti neki problem sastanka sa Čovićem.

– Ne bi rekao da će Čović pratiti ovakve avanture Dodika. Ali vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavnopravni poredak u BiH i vladavinu zakona. I do sada je bilo kriza i sve krize su riješene. A oni koji proizvode te krize će ugroziti i svoj narod i one koji glasaju za njih i ova zemlja će, na žalost, vremenom da se pretvara u zemlju staraca, jer mladi ljudi će da odlaze – naveo je Izetbegović.

Dodao je da „ćemo ući u neku vrstu iscrpljivanja, ako se to ovako nastavi“.

Nećemo, kazao je on, moći dopustiti da se ostvari dominacija entiteta nad državom, niti ovo sve na šta ide Milorad Dodik.

– Tako da je bolje odustati na vrijeme nego ići u tom smijeru. Nadamo se i reakciji onih koji imaju mandat u međunarodnoj zajednici i dobivaju plaće za to da štite Dejtonski mirovni sporazum, da će postati aktivniji. Također očekujemo od tužilaštava da reaguju. Imamo tu direktne udare na odluke Ustavnog suda za koje su zaprijećene kazne članom 239 Krivičnog zakona BiH, pa se ne reaguje. Prije ili kasnije će morati da se trznu iz te letargije i da počnu da rade svoj posao – smatra Izetbegović.

Upitan da li su moguće izmjene u Zakonu o Ustavnom sudu, koje traže predstavnici iz RS-a, odgovorio je kako misli da nije moguće.

– Kada Ustavni sud spriječi otimačinu zemlje, onda se od nas traži da mi sad rasturimo taj Ustavni sud. Zašto bi mi to uradili? Neki ultimatumi slijede. Pa evo, neka to urade čime prijete, ako mogu. Uvjerit će se da ne mogu. Kao što su se prošle godine uvjerili da ne mogu da zaustave NATO put BiH. Dakle, trajat će kriza mjesec, šest mjeseci, koliko treba i onda će se uvjeriti da to neće ići – kazao je Izetbegović.

Upitan šta su poslovničke mogućnosti ukoliko delegati iz RS-a u Domu naroda budu poštivali jučerašnji dogovor u Banja Luci, Izetbegović je odgovorio da će oni vjerovatno biti suzdržani i onda se ide na takozvano usaglašavanje.

– Vidjet ćemo šta dalje slijedi. Ne možete dopustiti u jednoj državi da se ultimatumima rješavaju stvari. Ni nama se ne sviđa što imamo entitetsko glasanje, što imamo kvote unutar kojih Bošnjaci kojih ima 50 posto moraju se zadovoljiti sa 33 posto. Ni nama se ne sviđa što imamo entitetsku podjelu zemlje, ali to je sve jedan paket koji je dogovoren u Dejtonskom sporazumu. Dio Dejtonskog sporazuma i tog paketa jeste Ustavni sud ovakav kakav je, sa međunarodnim sudijama – naveo je Izetbegović.