Izetbegović o Vijeću ministara i MMF-u: Ministar Bevanda treba uskladiti odluku i ona će proći

Izetbegović o Vijeću ministara i MMF-u: Ministar Bevanda treba uskladiti odluku i ona će proći

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i dopredsjedavajući Doma naroda BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, predvodili su danas delegaciju koja je posjetila Tuzlanski kanton. Prva stanica bilo je sjedište Vlade TK gdje je održan sastanak s kantonalnom delegacijom predvođenom premijerom Denijalom Tulumovićem.

Premijer Tulumović na početku se zahvalio Izetbegoviću i Novaliću na posjeti te istakao da su gosti upoznati s ekonomskom i zdrsvstvenom situacijom u TK u vezi s epidemijom koronavirusa.

– Goste smo upoznali s mjerama koje Vlada TK preduzima, a sve koordiniramo s Vladom TK, posebno iz razloga da ne bi neke kategorije obrtnika i privrednika bile zakinute za podršku – rekao je Tulumović.

Novalić je u svom obraćanju istakao da je cilj posjete vidjeti šta poduzimaju vlasti u TK zbog koordinacije s Federacijom.

– Uvjerili smo se da u TK Vlada ima sve podatke i spremne mjere koje se ne poklapaju s mjerama Vlade FBiH. Jako prate ono što mi radimo i uvjeren sam da ćemo kvalitetno prevladati krizu uzrokovanu koronavirusom. Drago nam je da od 12. aprila u TK nema osoba zaraženih koronavirusom, a u budućnosti ćemo se baviti ekonomijom, a evidentno je da TK ima za to sposobne igrače – rekao je Novalić.

Premijer FBiH istakao je da će obrtnici bez obzira na prihode za vrijeme pandemije dobiti potporu u iznosu minimalne plaće, bez obzira na to da li su bili zatvoreni su ili su mogli raditi.

Izetbegović je rekao da postoji “živa” veza s vlastima TK, ali da je sastanak ova današnja posjeta ipak potrebna.

– Drago mi je što vidim da postoji dobra saradnja zakonodavne i izvršne vlasti u TK – rekao je Izetbegović.

Vijeće ministara BiH trebalo je jutros da usvoji odluku o prihvatanju zaduženja prema MMF- u u okviru Instrumenta za brzo financiranje (RFI), ali prilikom glasanja nije bilo podrške prisutnih ministara iz bošnjačkog naroda te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH.

– Ta odluka nije pratila odluku MMF-a. Ministar Bevanda je treba uskladiti i onda će ona proći. To bi trebalo uraditi što prije – prokomentirao je Izetbegović.

Dodajmo da su članovi delegcije koja je posjetila TK bili i federalni ministri Edin Ramić i Salko Bukvarević te predsjedavajući zastupničkog doma FBiH Mirsad Zaimović.

Izvor: Faktor.ba