Izetbegović: SDA je bila motor svih dobrih promjena u ovoj zemlji!

bakir-klix-400x221

Izetbegović: SDA je bila motor svih dobrih promjena u ovoj zemlji!

 


Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je danas u Sarajevu kazao da je u ovih 23 godine ta stranka bila motor svega dobrog i svih dobrih promjena u ovoj zemlji.

“Šezdeset državnih institucija, ujedinjena je vojska, ujedinjene su granične službe, ujedinjene obavještajne službe, itd. Generator tih pozitivnih promjena bila je ova stranka”, kazao je Izetbegović na savjetovanju o temi “Kanton Sarajevo-šanse i izazovi” koje je danas u Sarajevu organizirao Kantonalni odbor SDA Sarajevo.

Ipak, dodao je Izetbegović, u nekim periodima su taj mandat preuzimale druge snage.

“Na prošlim izborima 2010. pobijedile su dvije socijaldemokratske stranke tvrdeći da treba promijeniti koncept vlasti, da nacionalne stranke ne mogu izvući ovu zemlju na ‘zelenu granu’ i da će to oni uraditi. I evo svjedoci smo toga kako nam ide od 2010. godine, odnosno kako ne ide. SNSD u Banjoj Luci, SDP u Sarajevu”, kazao je Izetbegović.

Dodik iscrpljuje BiH

Prema njegovim riječima, Dodik je nastavio da iscrpljuje BiH i “sve što je radio, što kaže narod, sebi je radio, sebe je iscrpio”.

“Imali smo posjetu američkog ambasadora Banjoj Luci prije mjesec dana kada je rekao da će se sa svima tamo sastati osim s Miloradom Dodikom. Ne može takvu odluku donijeti sam američki ambasador. To je stav američke administracije, State Departmenta”, kazao je Izetbegović.

On se osvrnuo i na SDPBiH.

“U momentu kad smo imali potpisan ugovor, mi iz SDA sa SNSD-om, on je, kako reče (Milorad) Živković, dao bolju ponudu. Otišao u Banju Luku čovjek i dao bolju ponudu. I onda smo vidjeli uskoro šta znači ta bolja ponuda. To je set zakona koji svaki od njih slabi BiH, vraća reforme nazad i predstavlja jednu malu izdaju u odnosu na ovu zemlju”, kazao je Izetbegović.

On navodi da će zakon o međunarodnim sporazumima omogućiti entitetima, ako bude donesen, da zaključuju sporazume međunarodnog karaktera. To dosad nisu mogli raditi mimo državnog parlamenta i predsjedništva.

“Zakon o VSTV-u će u potpunosti staviti pod političku kontrolu tužioce u pravosudnom sistemu BiH od kantona pa naviše. Izborni zakon će onemogućiti brojanje glasova pod nadzorom Centralne izborne komisije u glavnom centru za brojanje u Sarajevu. Da li ćemo više ikada dobiti načelnika u Srebrenici ako se ova stvar dozvoli, ako se u Srebrenici budu brojali, od lokalne neke komisije, glasovi”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da zakon o javnim nabavkama razvlašćuje državu i državnu instituciju, a zakon o državnoj službi „uvest će potpunu političku kontrolu nad državnom službom”.

“Konačno, odluka Vijeća ministara kojom se utvrđuje šifrarnik za popis stanovništva. Naravno da su muslimani i Bošnjaci jedan te isti narod samo je predio ime. Nisu ovu stvar riješili, i Lagumdžija i Radončić su glasali za šifrarnik koji ovo nije riješio i koji će od jednog naroda napraviti dva. Pristali su na to da se naprave lokalne komisije za brojanje, dakle da nema centralne”, kazao je Izetbegović.

Neka svako radi svoj posao

Prema njegovim riječima, američki ambasador je kazao da ovaj set predloženih promjena nagovještava širu negativnu priču o sistemskom degradiranju demokratskih institucija i principa u BiH.

“Lagumdžija je u vlast uveo, umjesto ozbiljnog, iskusnog lidera Sulejmana Tihića i njegove ozbiljne, iskusne SDA, jednog vrlo neozbiljnog i upitnog čovjeka Fahrudina Radončića i njegov SBB. Kad nama kažu pa i vi ste bili s tim Radončićem, pa vi ste mu pravili Avaz. Jesmo, ali mi nismo znali u to vrijeme kuda to sve vodi. Tek ćemo mi upoznati svu raskoš konfliktnog Radončića i njegovih mogućnosti da rastura i da napada i da konflikte pravi u vremenu koje će doći. Na kraju krajeva, mi smo pravili Avaz, samo ga je on u jednom momentu preuzeo”, kazao je Izetbegović.

Naveo je i to da je Avaz njega u zadnje dvije i po godine na naslovnu stranu stavio više od 500 puta.

“Nijednu istinu o meni napisao nije. Dakle, sve su to poluistine ili čiste laži. Ja se nisam odveć na to obazirao. Međutim, prije nekih 10-15 dana Radončić se ohrabrio mojoj šutnjom i neodgovaranjem i lično, u svojstvu ministra sigurnosti, člana Predsjedništva BiH optužio da je organizovao državnu bošnjačku mafiju, da stoji iza rada tajnih muslimanskih službi koje su organizovale atentate, koje su uvezane u koruptivne djelatnosti itd. Ovaj put će dobiti odgovor. SDA je zatražila formiranje jedne parlamentarne komisije koja će ispitati, koja će ga pozvati na odgovornost, neka izvoli kazati na bazi čega je takve stvari kazao, a ja ću ga tužiti konačno sudu”, kazao je Izetbegović.

Dodao je da “neka svako radi svoj posao”.

“Ja ću raditi ovaj svoj, dalje ću raditi na itekako važnome pomirenju u regionu, u BiH, privlačenju investicija, ići ka tom svom cilju, neka sudovi rade svoje i parlamentarne komisije svoje, a neka i Radončić nastavi da radi svoje pa ćemo vidjeti šta je napravio, u oktobru 2014.”, kazao je Izetbegović.

Ipak, istaknuo je on, ima i dobrih aspekata i događanja u ovome stanju kakvo jeste, “osim ‘petice’ u fudbalskom meču protiv Latvije, ima još ponešto dobro što se s Bosnom i u Bosni dešava”.

“Integracijski procesi će definitivno da pometu one koji su za dezintegracijske procese”, kazao je, između ostalog, Izetbegović.

(FENA)

sda.ba