Izetbegović: SDA i SBB mogu uduplati reforme i zaposliti 100.000 ljudi

pres1

Izetbegović: SDA i SBB mogu uduplati reforme i zaposliti 100.000 ljudi

Dijeljenje


Na tradicionalnoj novogodišnjoj press konferenciji SDA održanoj u Sarajevu, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović je rezimirajući godinu na izmaku između ostaloga potencirao kako su se mnogi ismijavali njegovom predizbornom obećanju o otvaranju 100.000 radnih mjesta u narednih 10 godina, piše novinska agencija Patria.

-Ipak se to pokazalo realnim jer smo do sada mjesečno zapošljavali po 1.000 ljudi, a vlast je formirana u martu-aprilu. BiH je potrebno 100.000 novih radnih mjesta već u ovom mandatu i to očigledno nije nedostižan cilj, rekao je Izetbegović, ali kako je naglasio pod uvjetom da se koalicija SDA i SBB održi na okupu, sačuva stabilnost i sigurnost u zemlji, te zaustavi destrukcija političkih snaga iz RS.

On je istakao da je istinsku snagu koaliciji dalo približavanje SDA i SBB-a, što je malo ko očekivao.- Odluke lidera i rukovodstava dviju bošnjačkih stranaka će se vjerovatno pokazati historijski važnim za dugoročnu stabilizaciju odnosa i prilika u BiH i na Balkan-kazao je Izetbegović.

SDA u koaliciji s SBB-om, poručio je, može uduplati započete reforme u BiH, ali i dovesti do masovnog zapošljavanja u državi. Izetbegović je komentirajući novinarsko pitanje da li će SBB ući u Vijeće ministara ili će SDA popuniti te pozicije kazao: – Jučer sam imao susret sa gospodinom Radončićem, neki radni ručak i dogovoreno je da početkom iduće godine, SBB preuzme dva mjesta. Gospodin Radončić neće biti jedan od ministara – kazao je Izetbegović.

(TIP/Nap)