Iz medija : Izetbegović – Patriotska liga je embrion antifašističke Armije koja je odbranila BiH

biizetbegovic

Iz medija : Izetbegović – Patriotska liga je embrion antifašističke Armije koja je odbranila BiH

Ovaj dan 10. juni važan je datum u našoj novijoj historiji i Patriotska liga je embrion antifašističke Armije koja je odbranila BiH i sa istoka i sa zapada, kazao je Bakir Izetbegović predsjedavajući Predsjedništva BiH na obilježavanju 23. godišnjice osnivanja Patriotske lige BiH, piše Patria.

On je u svom obraćanju prisutnima kazao da su sve glasniji stavovi da je bilo zločina na svim stranama, a što bi moglo voditi izjednačavanju žrtve i agresora.

– Takvo nešto je neuporedivo. Sa strane agresora zločin se planirao, podrivao i izvršio, a s druge, naše, branio i zaustavljao. Nije ista stvar ubiti jednu i 100 osoba. S ponosom možemo obilježavati te teške, ali slavne dane – kazao je Izetbegović.

On je dodao da je Patriotska liga BiH i na samom početku pokazala opredjeljenje za Evropu, a postignuti su brojni ciljevi. Neki od njih su obnovljena državnost, teritorijalni integritet, formirana antifašistička armija, vraćeno ime bosanskog jezika… Izetbegović je kazao i da je postavljenje ploče na Vracama u čast Ratka Mladića provokacija i da se time remete procesi mirenja.

– To ne čini dobro ni srpskom narodu koji se ne treba identificirati sa Srbima koji su činili zločine. Vidite da su i Ratko i Batko tamo gdje zaslužuju – kazao je on i dodao da se i u miru „nastavljamo boriti za BiH”.

– Bolji smo bili u ratu nego u miru. Stvari su u ratu bile jasnije, imao si neprijatelja, a sada je borba za vlast. Taj animozitet je ušao i u patriotski blok. Samo jedinstvom mogu se preuzeti poluge vlasti – kazao je Izetbegović.

Kazao je da pred BiH ima još dosta utakmica, ali ona ekonomska je najvažnija. – Mi moramo u narednih osam godina otvoriti 100.000 radnih mjesta, ali mora prestati svađa u zemlji, te se obračunati sa kriminalom i korupcijom – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je komentirao i kandidaturu dr. Mustafe Cerića za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH navodeći da svako ima pravo na takvu odluku, ali da treba voditi računa o reperkusijama te odluke.

– Na koji način će se to odraziti na podjelu Bošnjaka, podjelu unutar Islamske zajednice. Njegova odluka, njegova stvar, ali da sam na njegovom mjestu razmislio bih dva tri puta. Mislim da može dovesti do novih podjela, novih animoziteta, novih konflikata koji nam ne trebaju. Potrebno nam je jedinstvo u ovom času – kazao je Izetbegović.

Obilježavanju 23. godišnjice osnivanja Patriotske lige BiH u Domu policije prisustvovali su članovi, saborci, patriote, ratni zvaničnici. Intonirana je himna BiH, a ponovljen je i Proglas od 10 tačaka koji je 10. juna 1991. godine usvojen na sastanku kada je formirana Patriotska liga BiH kojoj je prisustvovalo 356 ključnih ljudi iz cijele BiH.

Predsjednik Patriotske lige BiH Salih Kulenović kazao je da je to bio najznačajniji skup u novoj historiji BiH. – Pokazali smo ličnim primjerom kako se brani država. Stvaranjem Patriotske lige udareni su temelji stvaranju Armije BiH jedine legalne i legitimne vojne sile. Članovi PL BiH radili su u potpunoj tajnosti, štiteći čak i svoj identitet jer su snage KOS-a i JNA znale za PL i svrhu njenog postojanja – kazao je Kulenović. On je kazao i da je 23 godine poslije potrebno ukazivati na zlo koje je na koncu 21. stoljeća zadesilo BiH. On je istakao historijsku ulogu SDA u formiranju Patriotske lige. Kulenović je istakao da su članovi PL bili među prvim i odvažnim boracima.

– Država ne smije i ne može zanemariti one koji su branili državu. Nema političke trgovine sa pravima boraca – kazao je Kulenović navodeći da će PL tražiti da se riješi status njihovih pripadnika i porodica. On je istakao da je trajni zadatak njegovanje patriotizma i u svakom momentu će PL stati u odbranu građana i države.

Jusuf Pušina, predsjednik Udruženja „Prijatelji BiH” kazao je da ciljevi agresora nisu postignuti. – Na našu sreću i svih građana mnogo je više patriotskih snaga koje žele BiH, žive u BiH i žele da je osjećaju svojom domovinom. Možda to najviše pokazuju naše sportske ekipe koje su sastavljene od svih naroda. Ali svakako tu nam je potrebna i pomoć međunarodne zajednice, u smislu da građani BiH budu tretirani kao građani svijeta. BiH mora prevazići prepreke koje se pred nju postavljaju sve ovo vrijeme. BiH će biti zemlja svih građana bez obzira što je neko ne voli – kazao je Pušina, prenosi Patria.

NAP.ba