Izetbegović o presudi Karadžiću: Ovo je historijski dan za BiH

izetbegovic-press11-400x266

Izetbegović o presudi Karadžiću: Ovo je historijski dan za BiH

Dijeljenje


Dan 24. mart 2016. je historijski dan za Bosnu i Hercegovinu. Dan u kom je utvrđen ili potvrđen bitan dio istine o njenoj novijoj prošlosti koji će bitno utjecati na njenu budućnost, tako je Bakir Izetbegović započeo obraćanje na pres-konferenciji održanoj u Sarajevu nakon što je Haški tribunal izrekao prvostepenu presudu Radovanu Karadžiću.

– Radovanu Karadžiću je danas od strane Haškog tribunala određena kazna od 40. godina zatvora. Za čovjeka njegovih godina i njegove prošlosti to i nije posebna kazna. I to za žrtve i za BiH nema poseban značaj. Ono što ima poseban značaj je činjenica da je presuda izrečena jednoj užasnoj ideologiji i politici – rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Izetbegović je istakao da je presudom utvrđeno da je udruženi zločinački poduhvat Karadžić sa saradnicima pokrenuo još u jesen 1991. godine a da je on trajao do novembra 1995.

– Presuda Radovanu Karadžiću je najznačajnija presuda za ratni zločin nakon presude nacističkim vođama 1995. godine u Nirnbergu. Presuda Radovanu Karadžiću ima sve elemente zločina, naravno na manjem prostoru, kao i oni koji su procesuirani u Nirnbergu. Neki tvrde da o ratu u BiH postoje tri istine. Može postojati samo više poluistina. Istina je jedna i ono što je njoj u ovom nesavršenom svijetu najbliže jeste viđenje, prosuda i presuda Haškog tribunala. I ta prosuda i presuda je ipak ljudska i na nju su očigledno uticali politički interesi i procjene. Presuda nije izrečena za genocid počinjen u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Vjerujemo i nadamo se da će ovu nepravdu ispraviti žalbeno vijeće kao što je to učinilo ranije i u međupresudi Radovanu Karadžiću – istakao je izetbegović.

On je kao iznenađujućom označio tvrdnju da su bosanske snage gađale vojnike UN-a ali i teritorije pod vlastitom kontrolom te dodao da će biti zanimljivo saznati na kojim dokazima je bazirana ovakva tvrdnja Haškog tribunala.

– Ova presuda je važna za žrtve, važna za BiH, region, ali i cijeli svijet. Ne postoji kazna koja može biti približna satisfakcija za žrtve u Bosni i Hercegovini. Ipak, ovom presudom je civilizirani svijet pokazao da razumije njihovu patnju, da suosjeća s njima, da je pravda spora ali ipak, barem djelimično, dostižna – zaključio je Izetbegović.

(Faktor.ba)