Izetbegović o novim ministrima: Trudit ćemo se da imenujemo referentne i obrazovane osobe

20141218191107 279571-400x266

Izetbegović o novim ministrima: Trudit ćemo se da imenujemo referentne i obrazovane osobe

Dijeljenje


Zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je da je SDA u Vladi Federacije solidno prošla, a u Vijeću ministara nikad bolje od Dejtona do danas.

Predstavnici SDA, Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Demokratske fronte dogovorili su podjelu resora u Federalnoj vladi.

“Zajedničko je ministarstvo finansija. HDZ će predložiti ministra, koji treba biti prilagodljiv SDA i DF-u”, kazao je Izetbegović gostujući večeras u Dnevniku D na Federalnoj televiziji.

Dodao je da je i Ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata zajedničko, ali samo između SDA i DF-a.

Kaže da će premijer Federacije biti iz SDA, kao i ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, razvoja poduzetništva i obrta, unutrašnjih poslova, raseljenih osoba i izbjeglica, te obrazovanja i nauke.

HDZ-u BiH još će pripasti Ministarstvo prometa i veza, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta, a DF-u Ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo trgovine i Ministarstvo rada i socijalne politike.

Pri ovakvoj podjeli ministarstava Izetbegović je naglasio da su sve tri stranke morale napraviti jedan korak unazad.

“Ne može se reći da je neko prošao bolje. To je bio dobar kompromis. Sad smo vidjeli šta jednu i drugu stranu provocira. Ne bih danas nastavio s analizama”, kazao je Izetbegović.

Tokom razgovora rekao je da je sugovornicima posebno istakao kako nije dovoljno samo podijeliti pozicije već i odgovornost, koju po njegovim riječima, trebaju imati svi oni koji će u naredne četiri godine obavljati ministarske funkcije.

Podcrtao je da će trebati truda i rada da se zemlja izvuče iz krize.

Pred sjednicu Predsjedništva SDA smatra da će ostali članovi stranke podržati ono što je dogovorio u vezi formiranja vlasti.

“Tom prilikom ćemo utvrditi imena ministara. Trudit ćemo se da to budu referentne i obrazovane osobe, koje mogu dati svoj doprinos”, kazao je Izetbegović.

Navodeći da unutar stranke stvari sada dobro funkcioniraju izrazio je nadu da će biti izabran za predsjednika stranke na predstojećem Kongresu.

sda.ba