Izetbegović: Niko ne može biti zadovoljan presudom, ali Šešelj je presuđeni ratni zločinac

BAKIR-e1523504940584-400x189

Izetbegović: Niko ne može biti zadovoljan presudom, ali Šešelj je presuđeni ratni zločinac


Drugostepena presuda Žalbenog vijeća Mehanizma za međunarodne krivične sudove u Hagu, koja je proglasila Vojislava Šešelja krivim za podsticanje progona, prisilno raseljavanje, deportacije i druga nehumana djela, kao i za činjenje progona i kršenje prava na sigurnost, kao zločina protiv čovječnosti, pruža veoma malu satisfakciju žrtvama agresije i genocida u Bosni i Hercegovini, kazao je Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u izjavi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

“Iako niko ne može biti zadovoljan simboličnom visinom kazne, niti time što ovaj radikalni nacionalista nije proglašen krivim za zlodjela koja je počinio u BiH, kao i za sva druga zlodjela koja su mu se stavljala na teret, u historiji će, ipak, ostati zapisano da je Vojislav Šešelj presuđeni ratni zločinac”, dodao je Izetbegović.

Apelaciono vijeće je odbacilo Šešeljev prigovor zbog potpuno nepravičnog postupka i protivpravno dugog pritvora.

Suđenje Šešelju bilo je najduže u istoriji Haškog tribunala.

Prvostepeno suđenje Šešelju pred Haškim tribunalom počelo je, poslije jednog neuspjelog pokušaja i štrajka glađu optuženog, u novembru 2007, a dokazni postupak je završnim riječima okončan u martu 2012. godine.