Izetbegović nije glasao za budžet, ali je zadovoljan svojim inicijativama

bbizetbegovic

Izetbegović nije glasao za budžet, ali je zadovoljan svojim inicijativama

 

Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici u Sarajevu utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu, predsjedavajući Bakir Izetbegović izjavio je novinarima da on nije glasao za, ali je, kako naglašava, zadovoljan što su uvažene njegove inicijative za budžetske uštede, za koje se nada da će ih odobriti Parlamentarna skupština BiH.

„Dobro je što barem zasad neće doći do smanjenja plaća i mislim da to nije ono na čemu treba štedjeti. Dao sam tri prijedloga kako treba napraviti prave uštede, oni su usvojeni i nadam se da će biti i u parlamentu. Jedan je da se vide preskupi zakupi na koje se troše desetine miliona, da se vidi plaćanje rada u komisijama jer se i na to troše ogromni novci a radi se u radno vrijeme, te konačno, honorari, dakle 48 miliona KM, pazite te cifre!

Govorimo kako je administracija prevelika, kako ima previše savjetnika i onda se takvi novci potroše na honorare, a nema para za forenzičku laboratoriju, za oporavak deminerskih mašina, za kombinovanu misiju, nema dovoljno para za vitalne stvari, za kontrolu granice, za gorivo koje je poskupilo 10 i 20 posto, za ono za šta mora biti.

Nisam glasao za budžet koji neće uzeti u obzir ove stvari.

Moramo završiti laboratoriju za forenziku, moramo naći sredstva za otvaranje novih graničnih prelaza, ne možemo smanjivati plaće, ne možemo ignorisati da naša vojska treba da preuzme prvi godišnji plan u okviru MAP-a i da joj treba nova uniforma”, rekao je između ostalog Izetbegović.

Na novinarsko pitanje da li je član Predsjedništva Željko Komšić insistirao na ustavnoj izmjeni koju je najavio kao uslov za podršku budžetu, odgovorio je:” Da. I dok ta ustavna promjena ne bude usvojena, nikome neće biti smanjena plaća. Mislim da u ovoj godini neće doći do amandmana na Ustav BiH i da će plaće ostati kakve jesu cijelu godinu”.

Upitan da li će njegovo „ne” biti signal i za poslanike Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini BiH, odgovorio je da su u stranačkim krugovima dobro analizirani budžet i i fiskalni okvir i utvrđeno je da je zaista „tijesan” i da štedi gdje ne treba.

Novinari su ga u ovoj prilici pitali i za mišljenje o izjavama predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o neodrživosti Bosne i Hercegovine.

“To su sve antidejtonske izjave koje mogu dovesti u pitanje mir u BiH. Gospodin Dodik, svaki put kad ima ekonomskih problema, a sve ih je više u BiH i entitetu RS, počne da priča takve stvari o budućnosti i nebudućnosti BiH i počne da proziva Izetbegoviće, islamske deklaracije itd. Zamazuje oči narodu”, mišljenje je predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

O Dodikovom susretu s ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom Izetbegović, kako je kazao, ne zna datalje, ali ono što se u javnosti da saznati, nije ni loše, smatra.

“Daj Bože da se dogovore oko tih stvari oko kojih su navodno razgovarali”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba)

preuzeto sa sda.ba