Izetbegović nakon sastanka sa HDZ-om: Moramo ubijediti Srbe da se vrate na poziciju od prije deset godina

SDA-HDZ-400x267

Izetbegović nakon sastanka sa HDZ-om: Moramo ubijediti Srbe da se vrate na poziciju od prije deset godina


Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović je kazao da je današnji sastanak sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) protekao u jednoj dobroj atmosferi.

– Mi smo dugo zajedno u koalicijama. Ja mislim da ovaj spreg, bez obzira na oscilacije u odnosima, drži stabilnost u BiH. Nekad bude, što je rekao gospodin Čović, više kemije, a nekad manje. Danas je to bio jedan obećavajući sastanak u dobroj atmosferi, koju treba pretvoriti u efikasniju saradnju. Ono što je bitno jeste da smo se dogovorili da svakodnevni život, odnosno normalno funkcioniranje vlada na svim nivoima ne smije biti dovedeno u pitanje – izjavio je Izetbegović.

Dodao je da, uprkos krizi, rezultati rada vlada nisu loši, što, kako je kazao, potvrđuju osnovni ekonomski pokazatelji.

– Sve u BiH napreduje otprilike za tri do pet posto, kada je u pitanju BDP, porast industrijske proizvodnje, porast broja noćenja, posjeta, broj novouposlenih koji raste uredno preko 1.000 mjesečno u BiH, ali će se sasvim sigurno kriza uskoro početi osjećati. Postepeno pretvaramo Federaciju u jedno veliko gradilište, kada su u pitanju energetska i saobraćajna infrastruktura. Ako ne bude novih kredita, ako ne napravimo novu strukturu vlasti, doći će dozaustavljanja i usporavanja – upozorio je Izetbegović.

Izjavio je da SDA nastavlja insistirati da se ne veže formiranje parlamentarnih komisija imenovanjem novog Vijeća ministara BiH, te da u HDZ-u BiH smatraju da to nije moguće uraditi s obzirom na sadašnju strukturu i odnose, bez obzira na dobru volju dvije stranke.

– Kada je u pitanju Vijeće ministara, kontroverze oko slanja Godišnjeg nacionalnog programa (ANP), HDZ ima stav da nismo to trebali vezati nikako, od samog početka, za imenovanje novog mandatara i tu se ne slažemo. SDA smatra da se radi o principima, o zaštiti ustavnopravnog konstrukta, o zaštiti vladavine zakona, o tome da entitet ne može narediti državi o onome što nije nadležnost entiteta, tako da mislim da je izlaz na kraju krajeva u postizanju kompromisa i da tu svi trebaju neki korak napraviti kada je u pitanju NATO put BiH i da nijedna strana ne može diktirati– kazao je Izetbegović.

Kada je federalni nivo vlasti u pitanju, Izetbegović ocjenjuje da su približeni principi, ali nije želio govoriti o detaljima, naglasivši da postoji spremnost snažnija nego u ranijem periodu.

– Valja implementirati presude Ustavnog suda, a jednako tako i Evropskog suda za ljudska prava – dodao je predsjednik SDA.

Kazao je da će se utvrditi struktura novog saziva Vlade FBiH, te raspodjela resora.

– Dogovorili smo se da u općinama u kojima Hrvati i Bošnjaci čine manjinu, da koordiniramo aktivnosti i da zajednički nastupimo – izjavio je Izetbegović.

Izetbegović kaže da u kontekstu formiranja vlasti nikakav dramatičan napredak nije ostvaren u posljednjih nekoliko mjeseci.

Sa Srbima, dodaje, treba raditi da se krene u NATO, odnosno ubijediti da se vrate na poziciju od prije deset godina.

– Ono što se mora je da se sadašnji zakon poštuje – tvrdi predsjednik SDA, pojasnivši da konačna odluka o članstvu u NATO-u treba podršku svih naroda, dok je dalji napredak već utvrđen postojećim zakonskim rješenjima.

Ponovio je da je pitanje napretka na euroatlantskim situacijama već utvrđeno i sporazumom od 5. augusta, odnosno njegovim članom 3. koji kaže da je potrebno unaprijediti saradnju sa NATO-om.

– Niko nikoga ne može siliti da uđe u NATO, ako to neće. Treba doći do jednog sazrijevanja kada je u pitanju NATO. Imat ćete jednu Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru i vidjet ćete kako buja ekonomija. Zemlje koje uđu u NATO jako brzo popravljaju životni standard i nadam se da će doći do sazrijevanja – objasnio je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da se nada da može doći do rješenja po pitanju slanja ANP-a na sjednici Vijeća ministara BiH, koja je najavljena za 12. novembar.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je kazao da su danas vođeni krajnje otvoreni i prijateljski razgovori, koji, kako je kazao, svaki put prave novi korak ka optimizmu, te da je razgovarano o saradnji između ove dvije stranke s ciljem relaksacije odnosa i stvaranja drugačijeg ambijenta u odnosima Hrvata i Bošnjaka, ali i HDZ-a BiH i SDA. Spomenuo je također i potrebu što skorijeg formiranja vlasti na svim nivoima.

– Mislim da ćemo u tom duhu razgovarati naredne sedmice u Sarajevu i zakazati jedan zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH kako bi mnoge teme koje nas još opterećuju pokušali staviti na sto i naći rješenja. Zajednička je ideja da što skorija uspostava vlasti na nivou BiH nam daje šansu da za vrijeme predsjedavanja Hrvatske Evropskom unijom, negdje u petom mjesecu kada će ponovo biti na dnevnom redu kandidatski status Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, i BIH bude u tom paketu jer je jedina prepreka upravo uspostava vlasti – izjavio je Čović.

Čović je kazao da će razgovori o Izbornom zakonu BiH biti nastavljeni već narednog četvrtka, 14. novembra, u Sarajevu, kada će se sastati ekspertski timovi stranaka.

– Mi smo iznijeli vrlo jasan stav da želimo razgovarati o svemu onome što je danas problematično kada je u pitanju odluka pravosudnih institucija, i u BiH i Suda u Strazburu, kada su u pitanju Grad Mostar, Dom naroda FBiH i Predsjedništvo. Vidjet ćemo kojom dinamikom smo u stanju oko toga raditi. Obavezali smo se da imamo jednu dinamiku naših ličnih razgovora. U posljednjem vremenu smo kolega Izetbegović i ja imali na desetke razgovora, kojima možda nema previše mjesta u javnosti. Stvaramo jedan ambijent koji nudi povjerenje i jedno približavanje odnosa, a sve u funkciji da BiH profunkcionira – poručio je predsjednik HDZ-a BiH.

Najavio je Čović i sastanke sa “trećim partnerom”, odnosno SNSD-om, te da bi se u pozitivnoj atmosferi mogao napraviti jedan vidan iskorak.

Govoreći o izjavama visokog predstavnika Valentina Inzka o stavovima HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona BiH, Čović je kazao da je “legitimno predstavljanje” usklađeno sa odlukom Ustavnog suda BiH.

Govoreći o predsjedavajućem Predsjedništva BIH Željku Komšiću, kazao je da je on za HDZ “drugi bošnjački član Predsjedništva BiH”.

– Činjenica je da se rješenja mogu naći, da su ona bila na stolu posljednjih nekoliko godina. Mislim da ćemo moći već 14,. kada pokrenemo operativna tijela, pokrenuti neki put – zaključio je Čović govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH.

FAKTOR