Izetbegović nakon sastanka EPP-a: Dobili smo do sada najsnažniju podršku EU

1000 1526497728izetbegovic-bakir-sofija-e1526527290175-400x189

Izetbegović nakon sastanka EPP-a: Dobili smo do sada najsnažniju podršku EU


Na sastanku čelnika Evropske narodne stranke (EPP-a) uoči Samita čelnika zemalja EU i Zapadnog Balkana, dobili smo jednu nepodijeljenu i vjerovatno do sada najsnažniju podršku Evropske unije i moćnih centara u Evropi na putu ka članstvu u EU, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji predvodi delegaciju BiH na Samitu šefova država i vlada zemalja EU-Zapadni Balkan.

Nisam do sada svjedočio takvoj jednoj potpunoj podršci svih onih koji mogu biti od pomoći na tom putu. Na sastanku smo usvojili Deklaraciju, koja je na liniji upravo te snažne podrške i obaveze spram zemalja koje su aspirantice ka članstvu u EU. Podržano je šest vodećih inicijativa koje su dio Strategije, a ja sam se u obraćanju fokusirao na četiri elementa koja su neophodna za brži put ka EU. Jedno je da na Balkanu trebamo mir, drugo su reforme kroz pregovore sa EU, treće da trebamo snažnu i brzu izgradnju raznovrsne infrastrukture koja će dati impuls ekonomijama na Balkanu, i četvrto su prijatelji, a to imamo – kazao je Izetbegović, dodavši da to četvero može proizvesti jedno snažno kretanje svih zemalja u regionu ka članstvu u EU.

Dodao je da će “Srbija i Crna Gora najvjerovatnije biti prve na tom putu 2025. godine, a da će ostale zemlje Balkana završiti posao u roku od osam do 10 godina”.

Samitu Evropskih narodnih partija (EPP-a), pored predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisustvovali su i predsjednici Evropskog parlamenta Antonio Tajani i Evropskog Vijeća Donald Tusk, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Hrvatske Andrej Planković, austrijski kancelar Sebastian Kurz i drugi. Domaćini Samita EPP-a su predsjednik Evropske narodne partije Joseph Daul i premijer Bugarske Boyko Borissov.

Fokus Samita EU-Zapadni Balkan koji počinje sutra u Sofiji, a kojem prisustvuje i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, je potvrđivanje evropske perspektive zemalja regiona. Očekuje se pokretanje inicijative za unaprijeđenje povezanosti unutar regiona i sa Evropskom unijom kao i pronalazak rješenja za zajedničke izazove poput sigurnosti i migracija. Posebna pažnja bit će posvećena i ekonomskoj saradnji.