Izetbegović na mezarju Kovači: Šehidi su dali svoje živote za to da ove zemlje bude i nje ima

1000 1523525130izetbegovic kovaci 4

Izetbegović na mezarju Kovači: Šehidi su dali svoje živote za to da ove zemlje bude i nje ima

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović položio je danas cvijeće i odao počast šehidima i poginulim borcima Armije RBiH na mezarju Kovači povodom obilježavanja 13. godišnjice 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OSBiH i 26. godišnjice Armije RBiH i poručio da su “šehidi dali svoje živote za to da ove zemlje bude i nje ima”, javlja Anadolu Agency (AA). Čestitao je svim građanima BiH, a naročito braniocima iz proteklog rata, ovaj veliki dan.

– Naša Armija RBiH nije bila velika po broju boraca, ali je sasvim sigurno jedna od velikih vojski u historiji ratovanja. Oduprla se daleko nadmoćnijem, udruženom, brutalnom agresoru. Nije bila poražena, ali je definitivno moralni pobjednik. I ovo je vrlo važna stvar jer odnos Armije RBiH prema drugim stranama, naročito prema civilnim stanovništvu, ustvari je ono što je omogućilo reintegraciju BiH – istakao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, BiH danas napreduje, za što su zaslužni njeni branitelji i oni koji su dali svoje živote braneći je od agresora u periodu rata 1992-1995.

– Šehidi su dali svoje živote za to da ove zemlje bude, ove zemlje ima. Naravno da se ona ne kreće onom brzinom, u pozitivnom smjeru, kako mi to želimo i kako su oni to željeli, ali se definitivno kreće. Treba samo pogledati kako se ovdje živjelo prije deset, 20 godina, i vidjet ćemo da ustvari napredujemo. Mi smo u predvorju članstva u EU, nekih pet do deset godina i članstva u NATO-u – rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je BiH pred članstvom u ove asocijacije koje će joj garantovati stabilnost, sigurnost i perspektivu.

– Kada pogledate oporavak privrede, mi pratimo region. I ovakva komplicirana BiH prati region, a u izvozu smo prvi u regionu. Dakle, BiH može – izjavio je Izetbegović danas na Kovačima.

Odgovarajući na pitanja novinara o situaciji sa demobilisanim borcima, koji mjesecima protestuju, predsjedavajući Predsjedništva BiH kazao je da se “mi nikada ne možemo dovoljno odužiti ljudima koji su branili ovu zemlju, koji su izgubili zdravlje, a mnogi i živote”.

– Nema načina da im dovoljno uzvratimo, ali također stoji činjenica da nema zemlje na svijetu koja iz budžeta izdvaja tolika sredstva upravo za brigu o braniocima. Bilo je ratova diljem svijeta, nigdje na svijetu se ne izdvaja toliko sredstava po glavi stanovnika iz budžeta kao u Federaciji BiH – pojasnio je Izetbegović.

Rekao je da unutar tih sredstava sigurno ima prostora, da ona budu pravičnije raspoređena. Dodao da se bivši borac mora zbrinuti kada dođe u određene godine i kada njegovo zdravstveno stanje postane slabije.

Nakon mezarja Kovači, gdje su delegacije sa svih nivoa vlasti položile vijence, odata je počast i na mezarju “Stadion” Koševo.


1000 1523525155izetbegovic kovaci 10