Izetbegović i Bağiş svečano otvorili Kulturni centar “Fojnica”

img_3991

Izetbegović i Bağiş svečano otvorili Kulturni centar “Fojnica”

Visoka delegacija BiH i Turske predvođena članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i turskim državnim ministrom za EU Egemenom Bağişom posjetila je u nedjelju Fojnicu gdje je svečano otvoren kulturni centar „Fojnica“. Izgradnja ovog centra rezultat je saradnje dva bratska grada, turskog Umraniya i Fojnice.
Delegacija zvaničnika iz BiH i Turske su posjetu Fojnici započeli obilaskom Franjevačkog samostana Duha Svetoga  gdje se stoljećima čuva  povijest države Bosne i Hercegovine. Visoki gosti su vidjeli grbovnik, plašt kojim je sultan Mehmed El-Fatih ogrnuo fra Anđela Zvizdovića i čuvenu Ahdnamu.
Na svečanosti otvaranja Kulturnog centra pred mnogobrojnim visokim domaćim i turskih zvanicama i velikom broju okupljenih građana  Fojnice član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je naglasio da Tursko prisustvo na Balkanu samo jača veze među susjednim državama i regionalnu stabilnost, te dodao da treba iskoristiti mogućnosti koje se pružaju i za privrednu saradnju.

img_3988
Turski ministar za EU Egemen Bağiş je između ostalog rekao kako se Turska vlada trudi da stvara što bolju budućnost za sve na Balkanu, i da je ovaj kulturni centar, poput staroga mosta u Mostaru i ćuprije u Konjicu, još jedan novi most koji spaja građane Turske i Bosne i Hercegovine.

Načelnik opštine Fojnica Salkan Merdžanić se zahvalio investitorima i izvođačima radova te istakao kako Fojnica sada ima mjesto gdje će mladi ljudi ovoga grada razvijati svoju kreativnost i talenat.
Zgrada novootvorenog kulturnog centra je vjerna kopija istog takvog koji postoji u Turskoj, a koji je nazvan po Aliji Izetbegoviću prvom predsjedniku nezavisne Bosne i Hercegovine.

Kulturni centar trebao je biti otvoren dan ranije, u subotu, ali zbog iznenadne smrti majke premijera Turske Recepa Tayyipa Erdoğana ceremonija otvaranja je održana u nedjelju. U kulturno-umjetničkom djelu programa su nastupili članovi kulturno-umjetničkih društava te muzičari Lejla Jusić i Eldin Huseinbegović.

sda.ba